FrågaPROCESSRÄTTÖvrigt26/06/2018

Kan jag byta ombud i ett mål om bodelning?

Hej,

min exsambo har begärt bodelning.

Jag har anlitat en advokat som hjälper mig att försöka ordna detta innan det hamnar i tingsrätten.

Dvs att skriva ett avtal om fördelning och om hen accepterar det behöver det inte gå till tingsrätten.

Advokatens förslag tror jag är bra, men vi lyckas inte samarbeta. Hen förstår inte mina frågor, blir irriterad på mig, och jag får inga svar. Blir orolig över hur vi ska kunna samarbeta och hur hen ska kunna företräda mig i en eventuell rättsprocess.

När jag inte fick svar ringde jag Lawline. Personen som svarade förstod direkt mina frågor och kunde förklara snabbt vad jag förgäves försökt få svar på i cirka 20 minuter av min nuvarande advokat.

Tiden innan "yttrandet" är knapp och eftersom jag tycker min nuvarande advokats förslag är bra vill jag gärna försöka med detta, men jag vill inte samarbeta med hen om det blir en längre rättsprocess. Kan se framför mig alla kostnader som blir bara för den tid det tar att förstå varandra.

Kan jag byta ombud ifall min exsambo inte accepterar fördelningen, dvs ifall detta ändå går till tingsrätten i en rättsprocess.

I ett brev till min exsambo från advokaten står att advokaten är mitt ombud. Brevets innehåll åberopar sambolagen paragraf 22.

Mvh

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Bestämmelser om ombud i rättegång finns i rättegångsbalken (RB).

Eftersom det framgår i ett brev till din exsambo att advokaten är ditt ombud så förstår jag det som att du har givit advokaten en fullmakt som avser bodelningen, se RB 12 kap 8 §. Om fullmakten omfattar att advokaten ska föra din talan i en eventuell process i domstol så är advokaten behörig att göra detta. Som part har du dock alltid rätt att återkalla fullmakten när du vill, RB 12 kap 18 § 1 st.

Sammanfattning
Eftersom advokaten är ditt ombud så arbetar hen på uppdrag av dig. Det innebär att du när du vill kan återkalla fullmakten. Om du inte vill att advokaten ska företräda dig i en domstolsprocess kan du alltså återkalla advokatens fullmakt och på så sätt byta ombud.

Du är välkommen att kontakta Lawline igen om du vill ha hjälp med bodelningen. Du kan boka tid med en jurist här.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Louise BergstrandRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Processrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo