FrågaFAMILJERÄTTAdoption12/11/2021

Kan jag byta efternamn till det efternamn jag hade före jag adopterades?

Får jag byta mitt nuvarande efternamn till det jag hade före jag adopterades? Skälet är att jag inte har någonsin helst kontakt eller känner samhörighet med de som bär samma efternamn som mitt nuvarande.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är möjligt att byta till ett efternamn som lagligen bärs av mer än 2 000 personer (16 § lag om personnamn). Utöver det här är det även möjligt för dig som adopterats att byta till ett dubbelt efternamn bestående av det efternamn som du hade innan adoptionen genomfördes (10 § lag om personnamn). Skatteverket är den myndighet som ansvarar för namn och namnbyte. Om du vill byta efternamn ska du alltså vända dig till Skatteverket (3 § lag om personnamn). Om du går in på Skatteverkets hemsida kommer du att hitta blanketter och instruktioner angående hur du kan gå tillväga för att ändra ditt namn. Priset varierar beroende på vilket efternamn det är du vill byta till. Jag rekommenderar dig att skicka in en ansökan om namnbyte till Skatteverket om du vill byta efternamn så får de fatta ett beslut i ditt ärende. På Skatteverkets hemsida kan du även se hur lång tid ett namnbyte vanligtvis tar att genomföra.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga och har du ytterligare frågor är du välkommen att vända dig till oss på Lawline igen!

Med vänliga hälsningar,

Izabella Bugsby de la VargaRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Adoption? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000