Kan jag byta efternamn till det efternamn jag hade före jag adopterades?

2021-11-12 i Adoption
FRÅGA
Får jag byta mitt nuvarande efternamn till det jag hade före jag adopterades? Skälet är att jag inte har någonsin helst kontakt eller känner samhörighet med de som bär samma efternamn som mitt nuvarande.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är möjligt att byta till ett efternamn som lagligen bärs av mer än 2 000 personer (16 § lag om personnamn). Utöver det här är det även möjligt för dig som adopterats att byta till ett dubbelt efternamn bestående av det efternamn som du hade innan adoptionen genomfördes (10 § lag om personnamn). Skatteverket är den myndighet som ansvarar för namn och namnbyte. Om du vill byta efternamn ska du alltså vända dig till Skatteverket (3 § lag om personnamn). Om du går in på Skatteverkets hemsida kommer du att hitta blanketter och instruktioner angående hur du kan gå tillväga för att ändra ditt namn. Priset varierar beroende på vilket efternamn det är du vill byta till. Jag rekommenderar dig att skicka in en ansökan om namnbyte till Skatteverket om du vill byta efternamn så får de fatta ett beslut i ditt ärende. På Skatteverkets hemsida kan du även se hur lång tid ett namnbyte vanligtvis tar att genomföra.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga och har du ytterligare frågor är du välkommen att vända dig till oss på Lawline igen!

Med vänliga hälsningar,

Izabella Bugsby de la Varga
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (612)
2022-01-14 Kan min sambo adoptera mitt barn, och vad blir konsekvenserna?
2021-12-31 Adoption av vuxen. Avstående och avsägelse av arv.
2021-12-31 Vuxenadoption
2021-12-23 Får man adoptera sin makes barn?

Alla besvarade frågor (98654)