Kan jag avlägsna egendom innan bouppteckning skett?

FRÅGA
Hej!Jag är ensam arvinge till min mamma som nyligen har gått bort. Är angelägen om att avsluta hyresavtalet på hennes lägenhet och vill därför tömma den på hennes saker omgående, trots att bouppteckningen inte har påbörjats. Är det ok att göra så?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Kommer använda mig av ärvdabalken(ÄB) för att svara på din fråga.

Efter någon gått bort så ska det ske en bouppteckning(20 kap. 1§ ÄB). I denna bouppteckning ska det dels ingå den avlidnes tillgångar samt skulder(20 kap. 4§ ÄB). Den som sedan vårdar dödsboet eller i övrigt bäst känner till boet ska sedan lämna uppgifter om boet, dessa ska då försäkras på heder och samvete att de är riktiga(20 kap. 6§ ÄB).

Detta leder då till att ta saker ur boet innan en bouppteckning skett kan vara problematiskt och kan leda till konsekvenser. På grund av detta skulle jag avråda dig från att tömma lägenheten innan bouppteckning skett.

Hoppas detta hjälper dig!

Mvh

Sean Persson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
S2 Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-27 09:57
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (870)
2019-08-19 Arvsrätt - uppdelning
2019-08-17 Min morfar har ett barn sedan tidigare, hur blir det med arvet efter honom?
2019-08-12 Testamente och bouppteckning
2019-08-10 Vad händer med gemensamma lån när en låntagare avlider?

Alla besvarade frågor (72110)