Kan jag ärva min faster?

2017-10-08 i Arvsordning
FRÅGA
Hej! Undrar om jag kan ärva min faster. Hon har ej någon make eller barn men har 3 stycken syskon, en syster och två bröder, en bror finns bara kvar i livet, systern lever ej, och ena brodern var min pappa (lever ej). Jag har en bror också.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag utgår i mitt svar från att din faster inte har skrivit något testamente som går före arvsordningen i ärvdabalken (ÄB).

Vem har rätt att ärva?

Den första arvsklassen och de som alltså har rätt att ärva i först hand är din fasters bröstarvingar. (2 kap.1 § ÄB) Bröstarvingar är din fasters barn, eller om de är döda, din fasters barnbarn. Eftersom du nämner att hon inte har några barn så går arvsrätten istället till personerna i andra arvsklassen.

Den andra arvsklassen är din fasters föräldrar. Jag tolkar din fråga som att båda föräldrarna är döda. Om båda föräldrarna är döda har din fasters tre syskon rätt att ärva. Om din fasters syskon är döda så ärver syskonbarnen. (2 kap. 2 § ÄB)

Hur stor andel ärver ni?

Eftersom din faster har tre syskon ska de få en tredjedel var av hennes arv. Brodern som är kvar i livet får alltså sin tredjedel.

Eftersom din pappa är död ärver istället du och din bror hälften var av hans tredjedel. (2 kap. 2 § ÄB)

Eftersom din fasters syster inte lever så får systerns barn hennes tredjedel av arvet. Det framgår inte i din fråga om den döda systern har några barn. Om hon inte har några barn går systerns tredjedel av arvet istället till din pappa och brodern. I detta fall skulle alltså din pappa och brodern ha rätt till hälften var av din fasters arv.

Om din fasters döda syster inte har några barn skulle du och din bror få dela lika på halva din fasters arv och andra halvan skulle gå till brodern. Om din fasters döda syster har barn får du och din bror istället dela lika på en tredjedel av din fasters arv.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med Vänliga Hälsningar

Annelie Burström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1638)
2021-07-28 Min son har avlidit, vem ärver honom?
2021-07-28 Den legala arvsrätten.
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?

Alla besvarade frågor (94351)