Kan far testamentera hela sitt arv till sin fru?

Min far är omgift. De har inga gemensamma barn. Min far har mig och min bror. Frun har tre barn från tidigare. Min far har tidigare sagt att han skrivit något brev med advokat så min bror och jag ska ärva sommarhuset och frun ha rätt att vistas där.

Utan förvarning sålde han sommarhuset vi vuxit upp i, för 3 miljoner . Kan ha se till att vi får vår del av pengarna medan han är i livet? Så som vi skulle ha ärvt huset.

Hur är arv-gången? Blir pengarna att tillfalla frun?

Kan far testamentera hela sitt arv till frun? De har ett gemensamt hus köpt efter giftermålet.

Sommarhuset ärvde min farmor efter min farfars död. Farfar hade 4 barn med olika kvinnor. Ingen av min fars 3 halvsyskon har fått ut arvet av sommarhusets värde vid min farfars död. Min far tog över husets drift vid sin fars död 1979.

Halvsyskonen är döda.

Vilken rätt har vi till arv efter pappa och till pengarna efter sommarhuset?

Min familj är alla boende i Sverige. Jag är utflyttad till Norge. Därav adressuppgifter och mobil med norskt prefix.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.

Jag tolkar det som att du har uppfattat din fars uttalande om brevet till advokaten som någon form av löfte om att du och din bror skulle ärva sommarhuset och därmed nu har rätt till pengarna han sålt det för. Jag kommer i mitt svar att bemöta formaliteten kring ett testamente, vad som inte kan utgöra ett testamente, samt hur arvsordningen ser ut om det inte skulle finnas ett testamente efter att personen i fråga har avlidit. Reglerna som blir aktuella återfinns i ärvdabalken (ÄB)


Formkrav för att innehållet i ett testamente ska vara giltigt

För att innebörden av ett testamente ska förverkligas måste testamentet vara giltigt. Det innebär att det måste ha upprättats på ett korrekt sätt, som anges i ÄB. Ett testamente ska upprättas skriftligt och med två vittnen. De ska vara där samtidigt och bevittna när testatorn (den som skapar testamentet) skriver på handlingen. De ska vidare själva skriva på handlingen, för att styrka den. De måste vara medvetna om att det är ett testamente de skriver på, men de måste inte känna till det faktiska innehållet, ÄB 10 kap. 1§. Det finns också vissa regler om vilka som inte får vara testamentsvittnen; den som är under 15 år, lider av psykisk störning, är syskon, make, sambo eller står i rätt upp- eller nedstigande släktskap med testatorn, ÄB 10 kap. 4 § 1 st.


Det innebär att löften som någon gör muntligen om vem som ska ärva vad efter hen, när hen fortfarande är i livet inte betyder att det faktiskt kommer att bli så, om innebörden av dessa löften inte stadgats i ett korrekt upprättat testamente som uppfyller lagens formkrav. Ett brev till sin advokat uppfyller alltså heller inte formkravet för ett testamente.

Eftersom din far sålde sommarhuset, kan han inte ta med det i något testamente. Testamentens innebörd blir ju dessutom gällande först efter att personen avlidit. Det gör att du och din bror alldeles oavsett han tagit med dem i ett testamente till er eller ej, inte kommer att ha någon rätt att få dessa pengar när han fortfarande är i livet. Däremot skulle han förstås kunna skänka er dessa pengar genom gåva, om han så önskar.


Den lagstadgade arvsordningen om inget testamente finns

Utgångspunkten är att i den mån en avliden person har lämnat efter sig ett giltigt testamente, ska testatorns (den avlidne) vilja respekteras och innehållet efterlevas.

Endast om det inte finns ett testamente ska de arvsregler som finns i ÄB aktualiseras. Det finns dock vissa tvingande regler i ÄB som ska följas även om det finns ett testamente, som jag ska återkomma till längre ner.

Arvsordningen är uppdelad i tre arvsklasser. Den första består av den arvlåtarens bröstarvingar (barn). I den mån dessa har avlidit träder arvlåtarens barnbarn in. Den första arvsklassen har bäst rätt till arvet så till vida att de går först. Om ingen i den första arvsklassen lever när den arvlåtaren dör, får istället den andra arvsklassen ärva. Den andra arvsklassen består av arvlåtarens föräldrar. Om de är avlidna, ärver istället arvlåtarens syskon, eller syskonbarn om syskonen är avlidna. Den tredje arvsklassen består av arvlåtarens mor- och farföräldrar. Om de är avlidna, ärver istället deras barn, det vill säga arvlåtarens moster, morbror, farbror och faster. Kusiner och andra släktingar ärver inte av den avlidne.

Ett exempel på en tvingande regel i ÄB är om testatorn har testamenterat bort all egendom till någon annan än sina bröstarvingar (barn). Regeln är till för att skydda bröstarvingarna från att stå helt utan arv. Bröstarvingarna är de främsta arvingarna, och ska dela lika, ÄB 2 kap. 1 §. Skyddsregeln går ut på att bröstarvingarna alltid har rätt till sin laglott, vilket är halva arvslotten, ÄB 2 kap. 1 § och ÄB 7 kap. 1 §. Om barnen är den avlidne och den efterlevande makens gemensamma barn får barnen vänta med att begära ut sitt arv/sin laglott tills den efterlevande maken dör. De får då efterärva ur den efterlevande makens dödsbo, ÄB 3 kap. 2 § 1 st. Om barnen liksom du och din bror är den avlidnes särkullbarn, har ni rätt att få ut er arvs- eller laglott direkt, ÄB 3 kap. 1 §.


Sammanfattning

Det finns vissa formkrav för hur ett testamente ska upprättas, för att det ska vara giltigt, ÄB 10 kap. 1 §. Ett brev till en advokat uppfyller inte testamentens formkrav. Muntliga löften om vem som ska ärva vad efter en viss person är inte giltigt som testamente. Testamentens innebörd blir dessutom giltiga först efter att testatorn avlidit. Ni har ingen rätt till pengarna han sålt sommarhuset för så länge er far är i livet. Om ni har rätt till dessa pengar efter hans död, är beroende av om han i ett giltigt testamente angett att de ska tillfalla er. Om han vill ge er dem nu, skulle han kunna göra detta genom gåva.

Utgångspunkten är att om den avlidne lämnat efter sig ett testamente, ska dennes vilja respekteras och innehållet därför efterföljas. Bara om det inte finns något testamente gäller den ordning som presenteras i ÄB. Den efterlevande maken ska ärva all den avlidnes egendom, ÄB 3 kap. 1 §. De som har rätt till arv från den först avlidne maken får istället efterärva sin andel ur den efterlevande makens dödsbo, ÄB 3 kap. 2 §. I övrigt är bröstarvingarna (den avlidnes barn) de främsta arvingarna, och de ska ärva lika andelar, ÄB 2 kap. 1 §. Det finns vissa tvingande regler som ska gälla oavsett det finns ett testamente eller inte. Bröstarvingarna har rätt till åtminstone halva sin arvslott (laglott), även om den avlidne försökt göra bröstarvingarna arvslösa, ÄB 7 kap. 1 §.

För er del skulle ni dessutom ha rätt till att få ut er arvslott/laglott direkt eftersom ni är särkullbarn (den efterlevande maken är inte er förälder), ÄB 3 kap. 1 §.

Jag hoppas att detta har gett dig svar på dina funderingar.


Med vänlig hälsning,

Beatrice KrigRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Testamente? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning