Kan en god man godkänna medlemskap?

2021-06-30 i God man
FRÅGA
Jag och min fru har en gemensam son som är född 1974 och som är gravt förståndshandikappad sedan länge han har därför en god man.Vi är medlemmar i svenska kyrkan, vår son är däremot inte detta på grund av att han är född utomlands och döpt i ortodox kyrka.Ortodox dop är godkänt av svenska kykan.Vi vill nu även att sonen skall bli medlem i svenska kyrkan men detta kan han ju av förståliga skäl inte avgöra själv.Min fråga är då kan den gode mannen sätta sig emot detta med hänvisning till ekonomidå medlemskap kostar pengar eller kan den gode mannen ha andra skäl att motsätta sig detta?För mig verkar det givet att detta inte berör gode mannen utan att det är föräldrarna som avgör då det är en familje angelägenhet.Jag har frågat kyrkans representanter (kyrkoherdar) som inta kan svara på fråganutan hänvisar till god man då de aldrig råkat på problemet.Tacksam för svar
SVAR

Hej, tack för att ni vänder er till lawline med er fråga!

Sonens goda man har huvudfokus att tillvarata er sons intresse och förvalta hans tillgångar, 11:4 föräldrabalken. Den enda anledningen god man bör kunna motsätta sig är som ni själva nämner pga ekonomin isåfall. Den gode mannen kommer göra en bedömning om ett medlemskap i svenska kyrkan är i sin huvudmans intresse, jag har svårt att se att det skulle bli problem då det skulle vara mer tvivelaktigt med t.ex. medlemskap på ett casino. Även om er son inte själv kan uttrycka sina vilja med tanke på familjekopplingen till kyrkan ser jag inte att det bör vara några problem i övrigt.

Hoppas detta var svar er fråga!

Jessica Sarhede
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?