Kan en förälder göra sitt barn arvslös genom testamente eller genom att i förväg ge bort alla sina egendomar i gåva?

Hej!

Min bror och jag är ovänner sedan några år tillbaka. Min mamma och pappa är nu sjuka och min bror som är läkare har hjälpt dem med allt medicinskt och har tagit beslut om hemtjänst och haft möten med dem utan att meddela mig om detta. Han gör detta för att bli själv om arvet.

Kan jag som dotter bli utan arv eller bara få en liten del om de dör? Låt oss säga att de har testamente som lämnar allt de äger till min bror.

De har även en tomt och ett hus som de äger 50% av. Kan de skriva över hela den egendomen på min bror utan att jag får någonting?

De äger också ett hus som är värt 5 miljoner. Kan jag exkluderas helt vid en försäljning eller att husets "ges" till min bror?

Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar om dina föräldrar kan göra dig arvslös och om de inte kan göra dig arvslös, hur mycket av arvet de kan ge till din bror till nackdel för dig. Samt om dina föräldrar i nutid kan ge bort hus och andra egendomar till din bror. Regler om arv finns i ärvdabalken.

Kan du bli utan arv eller bara få en liten del?
Jag utgår från dina föräldrar inte har några andra barn än dig och din bror. Om dina föräldrar inte skulle skriva ett testamente gäller enligt lag att barnen delar lika på arvet (2 kap 1 § ärvdabalken). I ditt fall, eftersom att ni är två barn, ska du alltså få 50 % av arvet (arvslotten).

Om dina föräldrar skriver ett testamente och försöker ge allt till din bror så är de begränsade på så sätt att ett barn alltid har rätt till sin laglott (7 kap 1 § ärvdabalken). Laglotten är alltid hälften av arvslotten alltså i ditt fall 25 % av arvet. Så oavsett vad som står i testamentet har du som barn rätt till 25 % av arvet. Dina föräldrar kan skriva ett testamente där det till exempel står att huset ska tillfalla din bror men bara om du fortfarande får din del.

Skulle dina föräldrar skriva ett testamente där de testamenterar bort så mycket av sin egendom till din bror att du inte får ut dina 25 % måste du påkalla jämkning i testamentet inom 6 månader från att du tagit del av det (7 kap 3 § ärvdabalken).

Ett kort svar på din fråga är alltså att dina föräldrar inte göra dig arvslös och du kan som minimum få ut 25 % av arvet.

Kan föräldrarna ge bort sitt hus och andra egendomar till din bror i nutid?
En person får som huvudregel göra vad den vill med sina egendomar alltså sälja, byta eller ge bort i gåva. Det innebär att dina föräldrar skulle kunna ge bort sitt hus och andra egendomar till din bror. Det finns dock två sätt att komma åt sådana gåvor.

Alternativ 1, förskott på arv
Om dina föräldrar skulle ge bort sitt hus i gåva till din bror kan det räknas som ett förskott på arv (6 kap 1 § ärvdabalken). De gåvor som föräldrar ger till sina barn räknas automatiskt som förskott på arv då det finns en presumtion om att föräldrar vill att alla sina barn ska få lika mycket. Det är bara om det föreskrivits eller på grund av omständigheterna visas att gåvan endast var tänkt som just en gåva och inte ett förskott som den inte ska räknas som ett förskott. I praktiken innebär det att huset skulle avräknas från din brors del av arvet. Jag tänkte demonstrera med ett exempel eftersom att detta kan vara klurigt.

Exempel:
A och B har egendomar av ett värde på 100 000 kr och två barn X och Y.A och B ger sitt hus, värt 50 000 kr, i gåva till sitt barn X som förskott på arv. A och B avlider och arvet ska delas mellan X och Y.Egentligen finns 50 000 kr kvar av arvet vilket skulle innebära 25 000 kr var till X och Y. Men eftersom att X har fått huset i förskott på arv så räknar man som att huset fortfarande var kvar i arvet och att föräldrarna då har 100 000 kr. Dessa 100 000 kr ska sedan delas lika. Utdelningen blir:

X = 50 000 kr (i praktiken 0 kr eftersom att X redan fått sina 50 000 kr i gåva)
Y = 50 000 kr

Alternativ 2, förstärkt laglottsskydd.
Det finns något som kallas förstärkt laglottsskydd (7 kap 4 § ärvdabalken). Detta tillämpas i princip när en person börjar tänka på sin död och ger bort sina egendomar i form av gåvor för att undkomma lagens regler.

Ett exempel kan vara om en person, med två barn, ligger på sin dödsbädd och ger bort alla sina egendomar till det ena barnet. När personen avlider finns det inga egendomar kvar och det barnet som inte fick någon gåva står tomhänt och har gått miste om sin laglott. Det barnet kan då åberopa 7 kap 4 § ärvdabalken om förstärkt laglottsskydd. Om man lyckas bevisa att gåvorna var att jämställa med ett testamente blir konsekvensen att gåvomottagaren blir återbäringsskyldig för vad som saknas när barn inte kan få ut sin laglott. Om gåvan inte finns kvar ska istället ersättning utgå för dess värde.

Talan om detta ska föras inom ett år från att bouppteckningen avslutades.

Alternativ 1 och alternativ 2 är egentligen ingenting du behöver lägga vikt vid nu men det kan vara bra att veta att alternativen finns.



Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Laglott? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000