Kan en dom ändras?
Hej, blev dömd till skyddstillsyn utan föreskrifter för narkotikabrott och ringa narkotika samt olovlig körning. och har varit på mitt första möte på frivården, jag fick en känsla av att personutredaren inte riktigt ville förlita sig på vad jag sa och jag undrar nu, om denne utredare kan ändra om min dom till att ha föreskrifter? Mvh
Lawline svarar
Hej,
Tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline!
Svarat på din fråga ser olika ut beroende av om överklagandefristen har löpt ut eller inte. Nedan följer en redogörelse för båda scenarion.
Innan överklagandefristen löpt ut
Den som vill överklaga en brottmålsdom i tingsrätten ska göra det skriftligen inom tre veckor från den dag då domen meddelades (51 kap. 1 § rättegångsbalken, RB). I vissa fall krävs prövningstillstånd. Om det krävs prövningstillstånd i hovrätten ska tingsrättens dom innehålla en uppgift om detta. Ett överklagande till hovrätten ska bland annat innehålla uppgifter om vilken del av domen som överklagas, grunden för att man överklagar samt omständigheter som är till stöd för att prövningstillstånd ska meddelas (51 kap. 4 § RB). Beviljas inte ett prövningstillstånd är det tingsrättens dom som kommer att gälla (49 kap. 14 a § RB).
För att prövningstillstånd ska meddelas krävs någon av följande förutsättningar: (49 kap. 14 § RB):
(1) det finns anledning att betvivla riktigheten i tingsrättens beslut
(2) det inte utan att sådant tillstånd meddelas går att bedöma riktigheten av det slut som tingsrätten har kommit till
(3) det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av högre rätt, eller
(4) det annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet
Efter överklagandefristen löpt ut
Huvudregeln är att en dom som vunnit laga kraft inte längre kan överklagas eller ändras, utan domen ska då stå fast. Det finns dock möjlighet att ett mål beviljas resning vilket innebär att man bryter upp den gamla domen och prövar målet igen utifrån de omständigheterna som nu frambringats. För att beviljas resning krävs särskilda omständigheter, så som exempelvis att det framkommit ny bevisning som inte tidigare åberopats men att den nya bevisningen troligen skulle lett till ett frikännande eller mildare straffbestämmelse (58 kap. 2 § RB).
Hoppas du fick svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,