Kan en boendeförälder ensam besluta om byte av förskola?

2017-04-11 i Barnrätt
FRÅGA
Detta gäller byte av förskola. Min styvson bor i Lindsdal med sin dotter som är folkbokförd på samma adress. Mamman bor i Smedby (ca 8,5 km mellan). Styvsonen skaffade förskoleplatsen då han bodde i Smedby. Nu vill han för dotterns bästa byta förskola för att på så vis slippa åka denna omväg på morgonen innan arbetet och på eftermiddagen efter. Dels får ju även dottern sova något längre och får kortare dagar på dagis. Med andra ord en åtgärd för dotterns bästa.Måste båda föräldrarna skriva på papper om byte av förskola? Ingår inte val av förskola i det som ingår i den dagliga omsorgen? Om svaret är ja, borde det därmed inte vara några som helst problem då M är boendeförälder. MVH
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om hur vårdnad ska utövas finns i föräldrabalken (FB).

Om de båda två år vårdnadshavare så ska de gemensamt se till att barnets personliga förhållande och barnets behov av omvårdnad, trygghet och god fostran tillgodoses (6 kap. 1-2 § FB). Vidare så har de båda två rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör ert barns personliga angelägenheter (6 kap. 11 och 13 § FB). Det innebär att de gemensamt ska ta beslut i större frågor men att den förälder som är boendeförälder har att fatta beslut som rör den dagliga omsorgen såsom vilka kläder barnet ska ha på sig, vad barnet ska äta etc.

Huvudregeln är att val av förskola anses ingå i den dagliga omsorgen och att boendeföräldern därför har rätt att välja förskoleplats åt barnet. Båda två ska därför inte vara tvungna att skriva på papper om byte av förskola utan M ska kunna göra detta själv.

Vänligen,

Hanna Rappmann
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1743)
2021-07-22 Får personal ge minderåriga cigaretter?
2021-07-21 Byta för- och efternamn på barnet jag har ensam vårdnad om?
2021-07-15 Vad kan man göra om man befarar att ett barn far illa?
2021-07-14 Kan ens barn bestämma vart det vill bo?

Alla besvarade frågor (94275)