Kan den ena maken minska sin egendom före den kritiska tidpunkten utan konsekvenser, trots att beslut om äktenskapsskillnad redan är taget?

2019-07-24 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Hej,Min man köpte en resa och en ny kamerautrusting precis innan vi skiljde oss. Vi hade bestäm oss och köpet gjordes efter vi lagt ut huset till försäljning på Hemnet t ex. Dock innan brytdagen. Måste jag betala hans resa och kamera eller kan jag räkna bort det i bodelningen? Att han köpt ny kamera upptäckte jag nu nyss i bodelningen, visste inget om det när köpet gjordes. MvhA
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Tillämplig lag

Då din fråga rör bodelning mellan makar kikar vi närmare på äktenskapsbalken (ÄktB).

Bodelningen tar sin utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag äktenskapet upplöstes

I bodelningssammanhang kollar man på den kritiska tidpunkten, det vill säga när äktenskapet upplöstes, i det här fallet dagen då talan om äktenskapsskillnad väcktes och stämningsansökan inkom till behörig tingsrätt (9 kap. 2 § första stycket ÄktB).

Eftersom inköpet av resan och kameran gjordes före denna dag är det inte något som påverkar bodelningen. Du kan alltså inte räkna av denna del från din makes lott i boet.

Däremot kommer kameran ingå i bodelningen, förutsatt att den inte gjorts till enskild egendom genom äktenskapsförord (7 kap. 2 § ÄktB).

Några avslutande ord

Jag hoppas att du fick svar på din fråga, och önskar dig en fortsatt fin sommar!

Med vänliga hälsningar

Mattias Törnström
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AS Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-25 10:33
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (816)
2019-09-16 Jag har ärvt ett hus från mina föräldrar och ska skilja mig, behöver jag köpa ut min ex-man?
2019-09-12 Vart ansöker jag om äktenskapsskillnad?
2019-09-02 Vilken skilsmässoblankett ska fyllas i när makarna är överens om att skiljas men den ena maken inte har någon möjlighet att bidra med sin underskrift?
2019-08-31 Jämkning av bodelning, kortvarigt äktenskap?

Alla besvarade frågor (72915)