Kan den andra föräldern vägra byta veckor?

Hej!

Jag har tre barn som jag har delad vårdnad om.

Barnen bor hos oss växelvis varannan vecka. Barnens pappa går inte med på att vi gemensamt bestämmer vilka veckor som barnen ska vara hos mig respektive hos honom.

Jag har föreslagit att vi vid årsskiftet kan mötas och ta nya beslut om när barnen har bytesdagar och vilka veckor de ska vara hos honom respektive mig, så det gynnar båda. Han vägrar. Han vill alltså inte komma överens utan kommer fortsättningsvis ha barnen de veckor vi har nu vilket gynnar honom. För mig och för barnen skulle det vara lämpligt med ett byte, men han vägrar att ens att diskutera detta.

Kommer han i all evighet kunna ha ensamrätt att ta dessa beslut eller har inte jag någon som helst rätt att vara delaktig i besluten?


Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Av frågan framgår att ni har gemensam vårdnad, och därför är svaret väldigt enkelt; Nej han kan absolut inte ta enskilda beslut rörande vårdnaden och umgänget för era barn. Grunden i alla beslut ni tar ska vara utifrån vad som är bäst för barnen, inte någon av er. Vissa upplägg kan ju vara stressigare för barnen än andra upplägg och det är fullt normalt att byta bytesdagar/upplägg för barnens skull i och med att deras rutiner, behov och aktiviteter förändras med åldern.

Självfallet har du rätt till en diskussion angående era barn, och inga enskilda beslut, däremot förstår jag att det är svårt i och med att han vägrar och vill behålla det upplägg ni har för tillfället.

Mitt råd är att kontakta familjerätten för ett samarbetssamtal, som det kallas. De kan hjälpa er medla, och tillsammans komma överens om ett upplägg som främst gynnar barnen och kommer fungera för er båda. Familjerätten kan där hjälpa er att skriva ett giltigt avtal er emellan hur vårdnaden ska fördelas, för er bådas säkerhet på att det följs. Ni kan då säkerligen avtala in att avtalet ska ses över vid varje årsskifte eller sommarlov (när barnen går upp en klass i skolan t.ex. och deras rutiner eventuellt förändras). Familjerätten är till för att hjälpa föräldrar att komma överens om vårdnaden så att diskussionen inte går ut över barnen, för det vill ingen. Jag råder dig därför att berätta till barnens pappa att om han inte vill diskutera detta med dig och möta dig halvvägs så kommer du kontakta familjerätten och begära ett samarbetssamtal. Självfallet kan man inte tvinga honom att dyka upp men om han vägrar samarbeta kan detta i ett senare led antyda hans olämplighet som förälder att inte vilja samarbeta genom att dyka upp. Det kan i sin tur användas i en eventuell vårdnadstvist, men förhoppningsvis behöver det inte gå så långt.

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Natalie van den BroekRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Vårdnadstvist? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000