Kan barnbarn ärva före barn?

2017-09-01 i Arvsordning
FRÅGA
Min mamma som är änka och äger en sommarstuga, vill ge, alt sälja den och ge pengarna till sina barnbarn. Barnbarnen är tre st, två är mina. Jag har det svårt ekonomiskt pga sjukdom och jag har sjukpenning på fortsättningsnivå, den är låg och det går ut över min sambo som får betala betydligt mer av räkningarna. Han klagar inte på detta, men jag tycker inte det känns ok. Min mamma är 85 år och hyfsat frisk och alldeles klar och redig på alla sätt. Min mamma har berättat om sin plan för mej en gång och då uttryckte jag att det kändes märkligt att hon tänkte på dem, som har det mkt gott ställt, istället för på mej som kämpar mot sjukdom och dålig ekonomi. Nu har hon kontaktat dem bakom min rygg och berättat för dem om sin plan. Jag är mkt ledsen för det här och undrar om hon kan göra så här?
SVAR

Hej, kul att du valt att vända dig till oss på Lawline för att få svar på din fråga!

Som barn till din mor har du tillsammans med dina eventuella syskon rätt att ärva hälften av den egendom (kvarlåtenskap) hon lämnar efter sig vid sin död. Denna rätt kan modern inte testamentera bort. Det modern kan göra är att testamentera bort den andra hälften till barnbarnen. I testamentet kan modern då skriva att det just är sommarstugan som barnbarnen ska ärva. En noggrannare förklaring följer nedan:

Arvsrätten i Sverige kan beskrivas som tvådelad. Dels har vi den legala arvsrätten och dels den testamenterade arvsrätten. Den legala arvsrätten är den rätt till arv som nära släktingar har enligt lag d.v.s. enligt ärvdabalkens (ÄB) 2 kapitel. Dessa släktingar har, med stöd av ÄB, rätt att ärva den avlidne även om den avlidne inte förtydligat det i ett testamente. Barns rätt till arv kan den avlidne inte testamentera bort. Möjligheten att testamentera bort efterlevande makes arvsrätt är begränsad. Om det är möjligt beror på hur stor förmögenhet den efterlevande maken själv besitter d.v.s. om den efterlevande maken har tillräckligt med tillgångar för att kunna försörja sig själv även utan ett arv.

Är du ensambarn har du som barn till din mor rätt att ärva hälften av hennes kvarlåtenskap, se 7 kap. 1 § ÄB. Är ni flera syskon delar ni lika på denna hälft, se 2 kap. 1 § 2 stycket ÄB. Fick du/du och dina syskon inte ut något arv från din far vid hans bortgång, har du/ni även rätt att ärva en viss kvotdel av den andra hälften av den kvarlåtenskap din mor lämnar efter sig. Har du/ni redan tagit del av arvet från din/er döde far, har din/er mamma nu rätt att i ett testamente föreskriva att andra hälften ska tillfalla t.ex. hennes barnbarn.

Barnbarnen inkluderas också i den legala arvsordningen. Som barn till din mor ärver du enligt ärvdabalken före barnbarnen, se 2 kap. 1 § 2 stycket ÄB. Som tidigare nämnt kan din mor inte testamentera bort din rätt till hälften av hennes kvarlåtenskap. Vad hon sagt saknar rättslig betydelse. Om det skulle vara juridiskt möjligt för henne att låta barnbarnen ärva före dig och ärva sommarstugan, kommer de uttalanden hon gjort ändå sakna rättslig betydelse eftersom uttalandena inte uppfyller formkraven för ett giltigt testamente, se 10 kap. 1 § och 11 kap. 10 § 1 stycket ÄB.

Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till!

Vega Schortz
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1636)
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?
2021-07-20 Hur ser den svenska arvsordningen ut?
2021-07-20 Ärver änka sin svärförälder?

Alla besvarade frågor (94270)