Kan äktenskapsförord registreras efter en skilsmässa?

2019-07-19 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Kan ett äktenskapsförord registreras efter skillsmässa?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline!

Vad som gäller för äktenskapsförord framgår av 7 kap. äktenskapsbalken (ÄktB). Enligt 3 § samma kapitel är det möjligt att skriva ett äktenskapsförord hur man vill, så länge det är skriftligt, undertecknat och ingivet till skatteverket. Det viktiga är att äktenskapsförordet är skrivet innan vigseln eller under äktenskapsförordet.

Enligt 9 kap. 2 § ÄktB ska en bodelning göras utifrån de förhållandena som rådde den dag då ansökan om skilsmässa kom in till tingsrätten. Denna dag kallas för den kritiska tidpunkten. Detta innebär att det inte spelar någon roll om förhållandena ändras efter denna dag, bodelningen kommer ändå att ske utifrån vad som gällde just då. Med andra ord kan ett äktenskapsförord inte efterregistreras, om ni redan har ansökt om skilsmässa.

Med vänliga hälsningar,

Mathilda Ekdahl
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A9A Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-21 14:41
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (828)
2019-10-04 Bodelning vid äktenskapsskilnad när en av makarna är utlänning
2019-10-02 Ska en privatleasad bil tas med i bodelning?
2019-09-30 Är utländska äktenskapsförord giltiga i Sverige?
2019-09-30 Betänketid vid skilsmässa av vårdnadshavare till familjehemsplacerade barn

Alla besvarade frågor (73748)