Jag vill ge allt till min fru men har barn, går det?

Hej,

Jag är gift sedan 21 år tillbaka.Jag har ett gemensamt barn med min nuvarande hustru och två särkullbarn.

Jag önskar av min egen vilja att mina tillgångar såsom bostad och sparat kapital ska gå till min nuvarande hustru med full äganderätt.Hur upprättar jag min önskan.Äktenskapsförord ,enskild gåva eller testamente där min hustru får ärva mig till 100 % vid mitt frånfälle?Det är min yttersta önskan.


Lawline svarar

Hej och tack för att du kontaktar Lawline med din fråga.

Dina barn har något som kallas laglott (Ärvdabalken 7 kapitel 1 §), det innebär att de har rätt att ärva hälften av dina sammanlagda tillgångar. Den andra hälften av dina tillgångar kan du alltså testamentera till din fru (Ärvdabalk 9 kapitel 1 §). Se till att testamentet uppfyller formkraven i 10 kapitel ärvdabalk, med två olika vittnen som inte är förmånstagare.

Det låter på dig som att du vill att din fru ska ha även den del av dina tillgångar som utgör dina barns laglott. Du kanske vill ge bort egendom till din fru eller genom bodelning se till att alla dina tillgångar ägs av henne. Problemet med det är att laglotten är förstärkt genom Ärvdabalk 7 kapitel 4 §. Det innebär att om du ger bort dina tillhörigheter på ett sätt som är att likställa med att testamentera så kan dödsboet återvinna gåvorna, och din fru blir skyldig att återbetala vad hon fått av dig till barnen.7 kapitel 4 § Ärvdabalken innebär att de rättshandlingar du upprättar kan synas och att tillgångarna ändå kan gå åter. Så länge du är i livet kan du spendera dina pengar hur du vill, och barnen måste invända mot det testamente du skrivit för att få ut sin laglott. Ett sätt att ändå ge allt till din fru är att be dina barn att inte invända mot ditt testamente och respektera att du vill att din fru ska ärva allt, men barnen har fortfarande rätt att kräva ut sin laglott efter ditt frånfälle om dom skulle vilja det.

Tack för att du kontaktade lawline, behöver du mer rådgivning kan du ringa till oss på lawline, 08-533 300 04

Vi besvarar samtal måndag till fredag 10:00-16:00

Ebba EkstrandRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Laglott? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000