Interaktionen mellan laglotten, förskott på arv och testamente
Hej,bakgrund: bröstarvingar får sin laglott om jag sedan testamenterar tillgång till en av bröstarvingarna, Vad jag förstår skall enligt Kap. 7 2§ laglott minskas med värdet av det testamenterade? Vad innebär sedan Kap.7 3§
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline. Jag kommer att använda mig av Ärvdabalken (ÄB) för att besvara din fråga. Jag tolkar din fråga som att du undrar hur laglotten och testamentet fungerar tillsammans.
Laglotten
Laglotten tillkommer endast bröstarvingar, exempelvis barn och barnbarn etc, och motsvarar hälften av arvslotten (2 kap. 1 § & 7 kap. 1 § ÄB). Dvs om en bröstarvinge ska få 50 000 kr i arv så motsvarar laglotten 25 000 kr.
7 kap. 2 § ÄB betyder att sådant som bröstarvingen fått i gåva och/eller genom testamente av den bortlidne räknas av gentemot laglotten. Om bröstarvingen har en laglott motsvarande 25 000 kr men sedan tidigare i genom gåva eller testamente fått 20 000 kr, så har bröstarvingen endast 5 000 kr kvar som denne kan utfå i laglott. Detta gäller så länge inget annat framgår, exempelvis kan den avlidne i ett testamente skriva att inget som bröstarvingen fått genom gåva eller testamente ska räknas som förskott på arv, och då har bröstarvingen kvar en laglott på 25 000 kr trots att denne redan tidigare fått 20 000 kr.
7 kap. 3 § ÄB stadgar bland annat att om ett testamente går emot en bröstarvinges rätt till laglott, exempelvis genom att bröstarvingen på grund av testamentet inte får något alls när denne har en laglott på 25 000 kr, så måste bröstarvingen påkalla jämkning av testamentet. Om bröstarvingen inte gör detta, så gäller testamentet och bröstarvingen blir utan laglott. Bröstarvingen måste påkalla jämkning inom sex månader från det att denne delgivits testamentet (se 14 kap.) Lägg märke till att, till skillnad från klander av testamente, så behöver bröstarvingen inte väcka talan om jämkning. Det räcker att bröstarvingen tillkännager sitt anspråk till testamentstagaren.
Praktiskt exempel
Jag ska måla upp ett exempel som tydliggör situationen:
A, som är änka, avlider och efterlämnar två bröstarvingar, B och C. Kvarlåtenskapen efter A är 100 000 kr. Om inget testamente finns ska B och C dela på detta, dvs. 50 000 kr till vardera av dem, vilket vore deras arvslott. A har dock skrivit ett testamente som lämnar all kvarlåtenskap till organisationen “Djurens vänner”. Om B och C påkallar jämkning av testamentet enligt 3 § kan de dock få ut sina laglotter, som är hälften av arvslotten, det vill säga 50/2=25. De kan därför erhålla 25 000 kr var och 50 000 kr går till Djurens vänner.
Om B och C däremot sedan tidigare var fått 5 000 kr i gåva av A så ska detta räknas av mot laglotten, vilket innebär att B och C endast kan erhålla 20 000 kr var, vilket medför att Djurens vänner får 60 000 kr istället. Undantaget till detta är om A på något sätt, t.ex genom ett gåvobrev eller vid en senare tidpunkt i testamentet, tydliggjort att gåvorna inte ska räknas som förskott på arv, vilket medför att B och C ska få ut fulla laglotten var på 25 000 kr.
Jag hoppas att du har fått ett svar på din fråga.
Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Jag kan även sätta dig i kontakt med vår ordinarie byråverksamhet om det kvarstår osäkerheter efter vår kontakt. Med vänlig hälsning,