Inte acceptera strafföreläggande

2017-10-31 i Påföljder
FRÅGA
Hej! Jag har ett strafföreläggande framför mig. Här står det ringa narkotikabrott, Du har olovligen använt cannabis som är narkotika, det hände 28 juli 2017. Det gjorde jag INTE!! Jag var på festival och dansade med min flickvän. Från ingenstans kommer 2 vakter och tar mig i vars en arm. vakterna såg aldrig att jag använde cannabis. Jag var INTE en fara för mig själv eller andra, dom hade ingen anledning att ta fast mig. Jag frågade dom vad jag hade gjort och vad jag var misstänkt för. Dom sa bara att jag dansade konstigt, och att jag betedde mig annorlunda. Dom sa att jag tittade på lamporna mycket, då förklarade jag att jag har diagnosen svår ADHD och blir lätt distraherad av färgglada lampor. Sen tog dom mig till poliser. Jag hade inget ID med mig så dom frågade bara om mitt personnummer. Jag vägrade först uppge detta för att jag tycker det är extremt kränkade att göra såhär mot en vanlig människa. Efter att POLISEN hotat mig flera gånger med att jag ska följa med och lämna pissprov annars kommer POLISERNA hålla fast mig och ta ett blodprov, dessa poliserna måste ju vara ett skämt tänkte jag, hotar vanliga människor och ska ta blodprov utan att ha sjuksjöterskeutbildning? Efter en jävla massa om och men lämnade jag ett urinprov, och det visade ju då positivt men jag använde aldrig cannabis på festivalen. Kan jag göra någonting här? Jag vill yrka på att dom aldrig hade någon anledning att gripa mig o jag använde inte cannabis den 28 juli 2017. Snälla vad kan jag göra?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett strafföreläggande får man om man anses skyldig till ett brott utan att rättegång behövs. Strafföreläggande ska innehålla ett erkännande och accepterande av brottet från den misstänkte. Eftersom ditt urinprov visade positivt är det ett mycket starkt bevis och åklagaren måste ha beslutat att ingen rättegång behövdes. Du kan dock välja att inte acceptera strafföreläggande. Då ska åklagaren väcka åtal och målet ska prövas i domstol. Jag ser tyvärr inte att du kommer ha någon vidare framgång med din talan eftersom du testade positivt för cannabis. Om du inte kan visa på att du exempelvis tar någon medicin som också kan ge positivt utslag vid ett sådant prov.

Polisen gjort fel genom att hota dig. Det kan du anmäla dem för till Justitieombudsmannen, JO, som har till uppgift att granska myndigheter och tjänstemän. På JO:s hemsida finns formulär för att göra en anmälan.

Vänligen

Greta Apelman
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1573)
2021-09-16 När gallras uppgifter från belastningsregistret?
2021-09-09 Råder ett fängelseförbud om en brottslig gärning begåtts under allvarlig psykisk störning?
2021-08-31 För vilka påföljder gäller 2/3 regeln?
2021-08-31 Kan man bli av med körkortet om man gör sig skyldig till stöld?

Alla besvarade frågor (95697)