Kan en automatiskt bli medlem i en förening via ett avtal som rör något helt annat, utan att det inskränker föreningsfriheten?
Hej
Jag arbetar på en friskola som drivs som Stiftelse. Det finns också en föräldraförening, bildad av föräldrar som ideell förening. Dessa två verksamheter är alltså helt skilda åt. Nu har vi på skolan förstått att denna förening menar att alla vårdnadshavare till elever som går på skolan per automatik blir medlemmar och att detta även står i deras stadgar. Det verkar heller inte vara så att Föräldraföreningen har någon blankett för medlemskap eller att man upprättar avtal genom medlemsavgift.
Detta gör oss i skolans och stiftelsens verksamhet mycket fundersamma och bekymrade. Risken finns att man blandar ihop skolans, stiftelsen, med föräldrarnas egna initiativ.
Kan man verkligen "tvångsansluta" människor att vara med i en förening? Är det lämpligt att ha en sådan formulering i sina stadgar?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
När det gäller ideella föreningar finns det ingen speciell lagstiftning som reglerar hur dessa ska utformas eller fungera. I praxis har man dock sagt att en ideell förening ska vara uppbyggd enligt demokratiska värderingar. Man har också sagt att det helst ska finnas ett kapitel som berör föreningens medlemmar, vilket innefattar hur en blir medlem, hur en medlem kan gå ur och hur en medlem kan bli utesluten.
Som jag förstår situationen har föreningen i sina stadgar infört att vårdnadshavare som har elever i er skola som drivs som stiftelse, automatiskt blir medlemmar i deras förening. Eftersom ni inte har något att göra med föreningen kan de som huvudregel inte inkludera er i sina stadgar på ett sådant sätt att något förväntas av er, eftersom det då skulle betraktas som ett avtal, och eftersom stadgarna gäller i förhållande till avtalsparterna [medlemmarna och föreningen] kan det inte binda en tredje person som står utanför avtalet [er stiftelse]. Det finns dock undantag till denna huvudregel och det är om parterna ingår ett tredjemansavtal som ger stiftelsen en självständig rätt att göra gällande den eventuella förmån som avtalet mellan föreningen och medlemmarna medför. Man skulle kunna säga att stiftelsen som tredje man i sådana fall skulle få en självständig rätt att göra gällande sin rätt i avtalet gentemot medlemmarna utan att faktiskt vara part i avtalet. Tredjemansavtal är dock främst relevanta i situationer där två parter avtalar om en tredje persons rättigheter, exempelvis att två företag avtalar om att ett tredje företag ska betala fakturor för transport av varor. Huruvida att er stiftelse omnämns i en förenings stadga ska ses som ett tredjemansavtal kan jag inte säga med säkerhet, men med hänsyn till när tredjemansavtal brukar användas samt att det inte framgår om stadgan medför något förpliktande eller någon rättighet för stiftelsen, är bestämmelsen i stadgan sannolikt inte ett tredjemansavtal. Det är alltså tillåtet för föreningen att i sina stadgar ange er skola som en möjlighet att få medlemskap i föreningen utan att det är olagligt eftersom det som sagt inte finns några lagar om ideella föreningars uppbyggnad.
Föreningsfrihet?
Enligt Sveriges grundlag har en person rätt till föreningsfrihet [2 kap. 1 § RF]. Föreningsfrihet innebär både en frihet att vara medlem i en förening utan att diskrimineras av ex arbetsgivare för att du är medlem i en förening, s.k positiv föreningsfrihet men även s.k negativ frihet vilket innebär en rätt att inte behöva vara med i en förening. I din situation kan den största problematiken ligga i den negativa föreningsfriheten då vårdnadshavare på skolan blir anslutna till en förening de inte ansökt om medlemskap till eller betalt någon medlemsavgift till. Det är dock tillåtet att begränsa föreningsfriheten i lag om det är till för att tillgodose ändamål som är godtagbara i ett demokratiskt samhälle [2 kap. 20 § RF]. Begränsningen får dock inte innebära ett hot mot den fria åsiktsbildningen och får heller inte enbart baseras på en politisk, religiös, kulturell eller annan åskådning. I ditt fall finns det ingen begränsning i lag som godtager en begränsning i föreningsfriheten och det är därmed möjligt att argumentera för att stadgan inskränker föräldrarnas föreningsfrihet.
Vad kan du göra nu?
Egentligen är det inget problem i sig att föreningen i sina stadgar menar att en medlem kan få medlemskap direkt genom att ha elever på er skola, och det är heller inget direkt problem att det inte finns en blankett att fylla i för medlemskap eftersom det inte finns en specifik lag för ideella föreningar om hur deras stadgar ska se ut. Det finns dock praxis på området om hur stadgar bör se ut och att det ska finnas villkor om hur man blir medlem och kan gå ur men inte faktiskt vad det ordagrant ska stå. Däremot är det problematiskt att vårdnadshavare som har elever på skolan automatiskt blir medlemmar i föreningen eftersom valet att vara med i en förening då tagits bort. Det du kan göra är att först kontakta föreningen och upplysa dem om att deras stadgar inskränker vårdnadshavarnas föreningsfrihet att kunna ha sina elever i skolan utan att vara medlemmar i en förening som ni inte har koppling till. Främst är det ju dock vårdnadshavarens föreningsfrihet som blir inskränkt och som i sådana fall bör kontakta föreningen i fråga.
Berörande det faktum att er skola står angivet i deras stadgar bör du i första hand kontakta föreningen och uttrycka att du inte vill att skolan ska stå nämnd i stadgarna. I andra hand skulle du eventuellt kunna kontakta en medlare om du vill att du och föreningen ska komma överens om vad som ska gälla mellan er framöver. En medlare är opartisk och neutral och är till för att få er att nå en samförståndslösning. Ni kanske kan komma överens om att föreningen i sina stadgar ska ange att skolan inte har någon koppling till föreningen om ni inte kan komma överens om att ta bort bestämmelsen om skolan i stadgarna.
Hoppas du fick svar på din fråga. Hör gärna av dig till mig via mejl om något var oklart.
Ha en fortsatt trevlig dag,