Inget avtal vid avslag av anbud

2017-08-17 i Avtal
FRÅGA
Min fru blev stoppad av säljare för elavtal i en elektronikbutik. Om hon tecknade elavtal hos deras bolag skulle hon få en rabatt på 500kr hos elektronikbutiken. Nuvarande elavtal står på mig varpå min fru meddelade dessa säljare att hon inte var intresserad av att byta elavtal och att det var jag som hanterade detta. På något sätt har de fått henne att ange sitt personnummer. Hon fick namn och telefonnummer till säljaren. Min fru blev orolig att de hade lurat henne då hon direkt fick sms från elföretaget som sa att hon ingått avtal med dem. Jag ringde då upp säljaren och förklarade att vi inte skulle byta något elbolag och att min fru inte har gått med på något avtal varken muntligt eller skriftligt. Säljaren sa då att dessa sms kunde vi strunta i och att det var standardförfarande samt försäkrade mig om att de endast tagit hennes uppgifter för att boka ett telefonmötet veckan därpå och diskutera de villkor som de skulle skicka hem till oss. Om jag som nuvarande ägare av vårt elavtal gick med på deras villkor skulle de teckna avtal med min fru. 2 arbetsdagar senare damp det ner ett brev från detta elbolag med en bekräftelse på ett elavtal skrivet på min fru. Jag ringde upp kundservice på detta elbolag och förklarade att vi ska inte ha något elavtal hos dem. Han sa att säljaren hade givit fel uppgifter alt. agerat fel. De ska säga upp avtalet mot att vi skickar tillbaka rabattkoden. Jag har spelat in samtalet. Är deras agerande juridiskt korrekt? Företaget har flertal KO anm.
SVAR

Hej!

Generella bestämmelser om avtals ingående finner du i 1 kap. avtalslagen här. Det låter väldigt tydligt som att din fru aldrig har gått med på att ingå avtal, och har med andra ord avslagit säljarens anbud. Innebörden är att avtal över huvud taget aldrig har ingåtts, så det ska inte finnas något avtal att "säga upp" (men jag kan förstå varför kundservice gör detta av administrativa anledningar). Din fru har alltså gentemot företaget inga förpliktelser och ni behöver inte göra någonting alls.

Vad gäller säljarens agerande kan jag tyvärr inte se att något brott begåtts, men han bör i och för sig få konsekvenser av sin arbetsgivare om ni anger honom till ledningen av företaget. Jag rekommenderar även att ni också gör en KO-anmälan.

Kontakta gärna tillbaka till oss om du har flera funderingar.

Mvh,

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1563)
2021-11-28 Eventuellt avtalsbrott
2021-11-22 Tolkning av uppsägningsklausul
2021-11-20 Får man retuschera en modells bilder utan dennes samtycke?
2021-11-11 Hjälp att utforma bodelningsavtal

Alla besvarade frågor (97404)