Inbördes testamente och särkullbarn
Jag och min make har skrivit ett testamente där det står att den av oss som överlever den andre skall med fri förfoganderätt erhålla all den avlidnes kvarlåtenskap.
Det bröstarvinge erhåller i arv eller gåva skall vara enskild egendom.
Vi har inga gemensamma barn , min man har en dotter och jag har inga barn.
Vad gäller angående arv ?
Lawline svarar
Hejsan och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!
Genom att teckna ett testamente till den överlevande maken kallas att man tecknar ett inbördes testamente. För att reda ut vad som kan hända med arvet om din make går bort krävs det att vi går igenom vissa omständigheter samt beaktar de rådande regleringarna i Ärvdabalken (ÄB)
Testamentes funktion
Genom att skriva ett testamente säkerställer man att ens förmögenhet tillfaller den man önskar. Detta har ni gjort genom ett inbördes testamente, vilket innebär att det har ömsesidig villkor genom att den tillfaller den som överlever den andre. För att testamentet ska vara giltigt ska de uppfylla formkraven i 10 kap ÄB (se här).
Laglott
Enligt svensk rätt kan man inte göra sina barn arvslösa. Bröstarvingar har rätt till hälften av sina föräldrars förmögenhet (7 kap 1§ ÄB). Det förstärkta laglottsskyddet i svensk rätt gör att en bröstarvinges rätt till arv går före ett testamente även om testamentet uppfyller samtliga formkrav (7 kap 3§ ÄB).
Skillnad på barn inom och utom äktenskap vid utdelning arv
För barn som är inom äktenskap, dvs om ni hade haft ett gemensamt barn skulle ert barn först haft rätt till sin laglott efter bortgången av båda sina föräldrar (3 kap 1§ 1st ÄB). Dock i ditt fall gäller det ett särkullbarn, ett barn utom ert äktenskap finns det en undantagsregel. Denna regel säger att när en särkullbarns förälder går bort och denna förälder har gift om sig har barnet rätt till sin laglott direkt efter sin förälders död. Denna regel finns för att stärka laglottsskyddet (3 kap 1§ 1st ÄB)
Slutsats
I ert fall blir "särkullbarns-regeln" tillämplig vilket betyder att trots att ni har ett inbördes testamente har din makes barn rätt till 50% av hens förmögenhet direkt vid dödsfallet. Detta behöver inte betyda att ert testamente blir ogiltigt utan resterande 50% kommer då tillfalla dig med fri förfoganderätt enligt det rådande testamentet.
Mitt råd till dig
Om du vill att det ska vara så "rättvist" som möjligt skulle jag återkalla testamentet och teckna ett nytt med din make som råder " Den som överlever den andre skall med fri förfoganderätt erhålla HÄLFTEN av den avlidnes kvarlåtenskap." Detta hade gjort att ni tprocentuellt sätt hade givit den andre lika mycket efter den enas död.
Hoppas du fått svar på din fråga!
Vänligen,