Ignorerad testamentesexekutor

FRÅGA
Innan min mormor gick bort testamenterade hon att Josefssons begravningsbyrå skulle ta hand om allt. Begravning Samt boupptäckning. Min mamma som är bröstarvinge. Gick inte med på det och begärde att en advokat från tingsrätten skulle ta hand om bouppteckningen. Det är en advokat från tingsrätten som nu håller i bouppteckningen. Vem betalar den advokaten från tingsrätten?. Mormor ville ha Josefssons, jag och min syster med. Men inte vår mamma.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om förvaltningen av dödsbon finner man i Ärvdabalken [ÄB], kap 18 och framåt. Som huvudregel är det bröstarvingarna som blir vad man kallar dödsbodelägare, och det är deras ansvar att förvalta dödsboet- ÄB 18 kap 1 §. Men när någon som gått bort i sitt testamente utsett en specifik person till att ta hand om sitt dödsbo kallas denna person en testamentesexekutor. Testamentesexekutorn har då fått rätten att istället för dödsbodelägarna hantera förvaltningen av dödsboet, ÄB 19 kap 1 §.

Jag rekommenderar därför att ni ber begravningsbyrån kontakta Tingsrätten och påpeka den uppgift de har fått genom testamentet.

Vänligen,

Agnes Axelsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1127)
2021-11-30 Går det att ansökan om skiftesman via post?
2021-11-30 Boutredningsmannens befogenheter i förhållande till ett dödsbo
2021-11-30 Värdering av egendom vid bouppteckning
2021-11-29 När behöver kallelse till bouppteckningssammanträde skickas ut?

Alla besvarade frågor (97662)