Ifrågasättande av bouppteckning och försäljning av egendom genom fullmakt
Hej!
Jag är kallad till en bouppteckning och har fått mig tillsänt ett testamente och påbörjad bouppteckning. Testamentet är inget att invända mot men däremot bouppteckningen.
Vad händer om jag ifrågasätter bouppteckningen? Det gäller t ex att lägenhet och lösöre som skulle ärvas är avyttrat redan innan personen ifråga avlidit pga att hen bodde på ett omsorgsboende. Personen som jag anser agerat genom egenmäktigt förfarande hade fullmakt (ej framtidsfullmakt) men var ej god man. Ordalydelsen på fullmakten känner jag ej till men jag tycker det är märkligt om man kan avyttra en bostadsrätt enbart genom en fullmakt.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Bouppteckningen
Enligt 20 kap. 8 § ärvdabalken ska en bouppteckning (jämte en bestyrkt kopia) ges in till Skatteverket för registrering inom en månad efter att den har upprättats. I 20 kap. 9 § tredje stycket i ärvdabalken framgår att registrering av bouppteckning inte får ske om denna gått felaktigt till (d.v.s. inte i enlighet med 20 kap. ärvdabalken).
I brist på information kan jag inte avgöra om något fel har inträffat som har med bouppteckningen att göra. Om du däremot har misstankar mot bouppteckningen eller hur denna gått till finns möjligheten som dödsbodelägare att begära om att egendomen ska avträdas till förvaltning av en boutredningsman enligt 19 kap. 1 § ärvdabalken. Sådan begäran görs hos domstol.
Om du anser att bouppteckningen är felaktig och denna ändå registreras hos Skatteverket kan man som berörd överklaga beslutet att registrera en bouppteckning. Normal överklaganfrist för sådana förvaltningsbeslut är 3 veckor och överklagan ska därför vara inne hos beslutsmyndigheten inom denna tid. Se 23 § andra stycket förvaltningslag.
Försäljning av bostadsrätt och lösöre genom fullmakt
Huruvida det är möjligt för annan att sälja en bostadsrätt och lösöre genom fullmakt avgörs i regel av vad som står i själva fullmakten. Om det i fullmakten regleras att försäljning av bostadsrätten får ske, ser jag inget direkt hinder för att kunna sälja bostadsrätten under förutsättning att detta och de relevanta omständigheterna noga preciseras i fullmakten. Och motsvarande med det aktuella lösöret. Detta förutsätter dock givetvis att fullmaktsgivaren ansågs vara i sina sinnesfulla bruk när fullmakten gavs och att det inte föreligger någon annan grund för ogiltighet till fullmakten.
Vänliga hälsningar,