Ideell förening äger aktiebolag - vem utser styrelsen i bolaget?

Hej

Om en ideell förening äger ett aktiebolag, vem är det då som utser styrelse i bolaget. Är det föreningens årsstämma eller föreningens styrelse som är vald på årsstämman. Är det upp till föreningen att faställa detta i sina stadgar eller finns det reglerat?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Bolaget och föreningen är olika juridiska personer. Respektive styrelse och stämma ska således hållas åtskilda.

Bolagets styrelse utses av bolagsstämman, dvs. aktieägarna (ABL 8 kap. 8 §). Enda aktieägare i ert fall är föreningen. Föreningens årsstämma kan inte representera föreningen på bolagsstämman, men det kan däremot föreningens styrelse. Det blir således föreningens styrelse som i detta fall utser bolagets styrelse. Det ska dock sägas att föreningens styrelse är underordnad eventuellt direktiv som getts av föreningens årsstämma.

Styrelsens och årsstämmans inbördes roller i föreningar är reglerade i lag och/eller utarbetade i praxis. En stadgeändring skulle såvitt jag kan se inte påverka saken i ett fall som detta.

Vänliga hälsningar,

Peter HolmerRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Associationsrätt och Föreningar ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000