I vilken utsträckning är ett domstolsbeslut i vårdnadstvist en offentlig handling?

FRÅGA
HejOm vi vill veta vem som har fått vårdnaden om ett barn efter en tvist. Hur går vi tillväga då? Jag är Skoladministratör på den skola barnet går och rektorn och barnets mentor vill veta
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

När domen i tvisten har förkunnats av domstolen blir den en offentlig handling. Du kan då kontakt med tingsrätten där målet avgjorts och begära ut domen. Du kommer då behöva ex målnumret eller något annat som kan identifiera fallet för att tingsrätten ska kunna lämna ut den. Vet du exempelvis vilket datum domen förkunnades eller personnummer till inblandade parter kan detta vara behjälpligt.

Ett undantag från detta skulle vara om domen har belagts med sekretess enligt Offentlighets- och sekretesslagen (OSL). Domstolarna ska dock generellt vara restriktiva med att sekretessbelägga domar och därför krävs det att någon av parterna i målet ska kunna råka ut för en skada som motiverar ett sekretessbeläggande av domen. Enligt 43:8 3st OSL så får domslutet endast sekretessbeläggas om det är påkallat av särskilda skäl. Eftersom du endast vill få reda på domslutet, talar det mesta alltså för att detta ska vara möjligt.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga, om det skulle vara några andra frågor ber jag dig att återkomma igen!

Vänligen,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Offentlighetsprincipen (360)
2021-07-31 Är en anmälan till en myndighet en offentlig handling?
2021-07-18 Går det att se strafförelägganden även efter gallringstiden?
2021-07-06 Målsägandens insynsrätt - Vad gäller?
2021-07-02 Är det brottsligt att hänga ut personer i sociala medier?

Alla besvarade frågor (94628)