Hyresvärden har sagt upp avtalet innan tillträdet har skett

2021-07-26 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej,Jag har som hyresgäst inneboende ett av böda parter signerat kontrakt som gäller från 1:e Augusti 2021. Igår d. 21:e Juli kontaktade min hyresgäst mig via sms och tfn och vill häva kontraktet, anledningen är att hon kommit på att hon inte vill bo i samma lgh som en man.Vad har jag för rättigheter som hyresgäst? Mvh Per
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Utgångspunkten inom avtalsrätt är att avtal ska hållas, enligt principen om pacta sunt servanda. Jag utgår därför i mitt svar från att hyresavtalet är giltigt och bindande för båda parterna, det vill säga att det inte finns ogiltighetsgrunder eller kontraktsbrott från din sida.

I och med att hyresavtalet är bindande så ses detta som en uppsägning av hyresavtalet. Om ert hyresavtal löpte på bestämd tid är hyresvärden bunden till avtalet under hela hyrestiden, såvida du inte har begått något allvarligt avtalsbrott som anges i 12 kap. 42-44§§ hyreslagen. Om hyresavtalet var på obestämd tid kan din hyresvärd säga upp avtalet med tre månaders uppsägningstid, enligt 12 kap. 3-4§§ hyreslagen. Dessa tre månader börjar löpa direkt när avtalet sägs upp och inte vid själva tillträdet, enligt 12 kap. 5§ hyreslagen. Den tiden av uppsägningen som överlappar med den avtalade hyrestiden kommer du behöva betala hyra för, det vill säga från 1 augusti till uppsägningstidens slut.

Om du har fler frågor eller något var otydligt, är du välkommen att höra av dig till oss på Lawline igen. Det finns även möjlighet att boka tid hos någon av våra jurister på lawline.se/boka.

Med vänlig hälsning,

Philip Stocker
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1617)
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt
2021-09-14 Hyresavtals giltighet efter ändrade personuppgifter

Alla besvarade frågor (95720)