Hyresvärd bytte lås efter erlagd deposition

FRÅGA
Hej! Jag har skrivit inneboendekontrakt med tillträde 1/7 samt betalat första hyran och deposition. Då kontraktsskrivning och betalningen skedde redan 3v i förskott kom vi överens om att jag bara skulle erhålla en dörrnyckel vid kontraktsskrivning, och den andra vid tillträdet. Jag har nu upptäckt att hyresvärden har bytt lås till dörren och jag får inte tag i personen. Har jag rätt att anmäla honom för avtalsbrott samt få tillbaka mina pengar?
SVAR

Hej och tack för att du valt att vända dig till Lawline!

Eftersom din motpart inte har uppfyllt sin del av avtalet har avtalet brutits. För de kostnader som åsamkats dig kan du få kompensation i form av skadestånd. Om din motpart har haft uppsåt att lura dig kan motparten också ha gjort sig skyldig till bedrägeri.

Slutsatsen är att du borde polisanmäla hyresvärden.

Mikael Jonasson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bedrägeri och annan oredlighet, 9 kap BrB (455)
2021-07-27 Vad gör man om man blivit bedragen?
2021-07-22 Vad är brottet och påföljden när en person betalar något åt mig med ett olovligen åtkommet betalkort? Kan jag straffas?
2021-07-10 Swishat pengar till person med falsk identitet
2021-07-08 Ersättning vid bedrägeri

Alla besvarade frågor (94271)