Hus köpt loss av ena maken - vem betalar lånet?

2017-11-05 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Hej!Ligger i skiljamässa och har betänketid. Vi bor växelvis i huset som numera min ex man äger och tagit över lånen på. I samband med att han köpte ut mig gjorde vi en vädring på huset. Han var då tvungen att ta nya lån för att köpa ut mig. Vad gäller? Ska jag betala hälften för det extra lånet han tagit eller bara hälften av den befintliga lånen vi hade innan ansökan. Han betalar hälften av min hyra.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Jag kan inte se ett självklart svar på din fråga men den rimligaste tolkningen i mina ögon är att du inte behöver betala för lån som han fått för att köpa din del av huset. Under en övergångsperiod innan äktenskapsskillnad genomförts finns förvisso en plikt att ge bidrag till den make som behöver detta till sitt underhåll (6 kap. 7 § andra stycket äktenskapsbalken).

Enligt lagkommentarer och förarbeten till lagen verkar dock syftet tydligt vara att en make endast är berättigad till sådant bidrag för sin mest basala försörjning. Det lär knappast ses som en skyldighet att möjliggöra att den andra ska köpa ett hus, även om det kan ha betydelse att huset tidigare varit samägt.

Typiskt sätt är domstolarna restriktiva med att döma ut bidragsskyldighet för sådana ändamål. Det som skulle kunna tala för bidragsskyldighet i ditt fall är att han betalar halva din hyra. Jag kan inte svara för hur en domstol skulle resonera men enligt min tolkning har du ingen skyldighet att betala för hans lån.

Det är upp till er sinsemellan att komma överens om hur ni löser situationen. Om ni kommit överens om att stå gemensamt för lånet som en förutsättning för att han skulle köpa ut sig eller om det av någon anledning kan tolkas som att så är fallet kan du vara bunden av detta, beroende på hur tydlig denna underförstådda överenskommelse är.

Skulle han kräva dig på betalning och du inte anser att du behöver betala är det han som måste driva det vidare. Om du vid någon sådan tidpunkt behöver hjälp av en jurist kan du vända dig till vår juristbyrå på Lawline (mer info här).

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?