Hur stor är laglotten och hur beräknas den?

2017-11-11 i Laglott
FRÅGA
Hur räknar man ut hur stor laglotten blir för två särkullbarn? Utgår man från bruttotillgångarna eller nettotillgångarna, det som blir kvar när utgifter som reavinstskatt, skulder, begravning mm, dragits bort och att hälften av det som blir kvar utgör laglotten? Och att särkullbarnen då får 25 % var, av nettoarvet i laglott?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga rör hur stor laglotten är och hur beräkningen av laglotten sker. Bestämmelser om det finns i Ärvdabalken (ÄB).

Vid fördelning av arv, oavsett vem som ska få arvet, utgår fördelningen från hur stor kvarlåtenskapen är. Kvarlåtenskapen är det som den avlidna får ut från (en eventuell) bodelningen och den avlidnas enskilda egendom. Värdet av kvarlåtenskapen kommer alltså vara vad den avlidna har kvar efter en bodelning, när alla skulder och likande har dragits av. Det vill säga nettovärdet.

Laglotten är hälften av arvslotten. Finns det bara två arvingar så är deras arvslott 50 % var av kvarlåtenskapen (2 kap. 1 § ÄB). Om arvslotten är 50 % kommer alltså laglott vara hälften av det, eftersom det är hälften av arvslotten. Laglotten är således 25 % av arvslotten för varje person. (7 kap. 1 § ÄB). Vilket också innebär att det är 25 % av kvarlåtenskapen av den avlidna (nettotillgångarna).

Ex: Kvarlåtenskap som ska fördelas är 100 kr. Arvslotten är då 50 kr var. Vilket innebär att laglotten är 25 kr var. Varje barn har alltså rätt till 25 kr var i laglott. 25 kr = 25 %.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Sofia Wedin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (861)
2021-09-25 Kan man få ut sin laglott om en förälder givit bort en fastighet som gåva?
2021-09-21 Vad är laglottsskydd och kan bortgiven fast egendom återgå till ett dödsbo?
2021-09-08 Kan man minska sin förmögenhet innan sin död så att de egna barnen ärver mindre?
2021-08-31 Hur begär man sin laglott ?

Alla besvarade frågor (95859)