Hur stor andel ärver barn respektive särkullbarn?

2019-07-10 i Särkullbarn
FRÅGA
Det finns två arvingar varav en är särkull. Hur stort arv ska de ha vardera? Två trejedelar resp en tredjedel eller tre fjärdedelar resp en fjärdedel?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om arv och dess fördelning finns i Ärvdabalken (1958:637).

När du skriver att det finns "två arvingar varav en särkull", tolkar jag det som att det finns två barn, där ett av barnen är ett särkullbarn.

Som huvudregel delar arvlåtarens barn, s k bröstarvingar, lika på arvet om inget annat är föreskrivet (2 kapitlet 1 § Ärvdabalken).

I din situation finns två arvingar som alltså ska ha hälften var.

Skillnaden mellan barnet och särkullbarnet blir främst i och med möjligheten att direkt få ut sitt arv om den avlidne lämnar kvar en make. Särkullbarnet har rätt att på en gång få ut sitt arv om inget annat är föreskrivet, medan den andra bröstarvingen får vänta tills den efterlevande makes bortgång. (3 kapitlet 1 § Ärvdabalken).

Vänliga hälsningar,

Lovisa Stenbacka
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 039 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-12 11:36
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (957)
2019-09-21 Arvsrätt när alla barnen inte är gemensamma
2019-09-16 Hur ärver särkullbarn?
2019-09-15 Vem ärver min mors man?
2019-09-08 Har mitt barn sedan det tidigare förhållandet rätt att ärva någon del även fast jag ej står som ägare på huset? Och vad gäller vid andra tillgångar om jag tex har en stor summa pengar på banken?

Alla besvarade frågor (72998)