Hur skyddar jag egendom från att det blir samboegendom?

FRÅGA
Hej! Min sambo äger bostadsrätten vi bor i och jag betalar hälften av hyra, driftkostnader, mat, etc. och det finns inget samboavtal. Nu funderar jag på att bli särbo och vill köpa egen bostadsrätt, men vill inte att min sambo (blivande särbo) har rätt till den nyköpta bostadsrätten. Kan man skriva samboavtal nu där man avtalar bort sambolagen, eventuellt delar av den om möjligt, eller är det för sent? Summa summarum: Hur skyddar jag mig själv och vad behöver jag göra för att bostdsrätten jag tänker köpa ska räknas som enskild egendom och inte samboegendom? Tack för hjälpen. Vänliga hälsningar, S
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Sambolagen föreskriver att samboegendom är egendom som du eller din sambo förvärvat för gemensam användning, alltså i syfte att brukas av båda (3 § sambolagen). Om du köper en bostadsrätt som du ämnar att bo i utan din partner så får din partner ingen rätt till den enligt sambolagen. Så som jag uppfattar din situation behöver du alltså inte skriva något samboavtal för att skydda din ensamma rätt till bostadsrätten, däremot kan du upprätta ett samboavtal för att säkra din rätt ytterligare om du befarar att din partner kommer försöka göra gällande att bostadsrätten utgör samboegendom.

Sambolagen är dispositiv, vilket innebär att det går att avtala egna avtalsvillkor utöver den och det finns ingen tid då rätten att göra detta utgår. Ett bindande avtal kan alltid upprättas så länge båda parter skriver på och villkoren inte bryter mot lagar som är tvingande till någons förmån (sambolagen är inte en sådan).

Har du ytterligare frågor är du välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Vänliga hälsningar,

Linn Gustafsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3015)
2021-10-16 Kan sambo kräva halva bostaden efter bara kort sammanboende?
2021-10-13 Samboavtal och hyra
2021-10-12 Gemensam egendom i samboförhållande, dold samäganderätt
2021-10-11 Har min ex-sambo rätt att bo i min lägenhet, eller rätt till hälften vi en försäljning?

Alla besvarade frågor (96369)