Hur skriver man ett testamente?

2019-08-28 i Testamente
FRÅGA
Vi har varit särbos sedan 2002. Vi har inga barn, varken gemensamma eller i andra förhållanden. Vi är båda över 60 år. Vilka formulär behöver vi fylla i när det gäller t ex arv och gemensamma tillgångar. Hur gör vi för att testamentera till varandra?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ni kan skriva testamenten på egen hand

Jag vill börja med att klargöra att ni kan skriva era testamenten helt på egen hand. Det finns inget officiellt formulär som ni behöver fylla i. Det finns dock vissa krav på testamentet för att det ska vara giltigt. Dessa krav finns i Ärvdabalken (ÄB).

Krav på testamentet för att det ska vara giltigt

För att ett testamente ska vara giltigt så krävs att:

Testamentet skrivs under och underskriften är bevittnad av två personer, 10 kap 1 § ÄB. De som bevittnar underskriften ska vara över 15 år och de får inte stå som arvtagare i testamentet eller vara släkt med den som skriver testamentet.

Det krävs också att:

Den som skriver testamentet har rätt att testamentera sin egendom när testamentet skrivs, 13 kap. 1 § ÄB Den som skriver testamentet inte är påverkad av en psykisk störning när testamentet skrivs, 13 kap. 2 § ÄB Den som skriver testamentet inte är tvingad eller vilseledd till att skriva testamentet, 13 kap. 3 § ÄB

Sammanfattningsvis kan du och din partner skriva testamente på egen hand – förutsatt att formkraven är uppfyllda. Ni behöver skriva varsitt testamente. Det finns även färdiga mallar för testamenten på internet.

Mitt sista tips är att ni kan vända er till Lawlines erfarna och duktiga jurister om ni känner att ni vill ha ytterligare stöd och hjälp att skriva era testamenten!

Hoppas du fått svar på din fråga!

Jenny Viberg
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
33Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-28 18:57
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2244)
2019-09-15 Min mamma har fått egendom testamenterad till sig – får jag arvsrätt i hennes ställe om hon dör?
2019-09-12 Vi har ingått ett nytt äktenskap. Behöver vi ändra testamentet?
2019-09-10 Hur kan jag testamentera till barnbarn?
2019-09-10 Skriva testamente efter separation

Alla besvarade frågor (72865)