Hur skiljer jag mig?

2017-11-10 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Hej!Jag gifte mig utomlands för ca 4 år sedan med en utländsk kvinna. Jag registrerade giftermålet hos skatteverket och gjorde en ansökan om uppehållstillstånd för henne i Sverige men det blev aldrig godkänt. Därefter har vi valt att gå skilda vägar. Hur går jag tillväga för att avregistrera mig som gift hos skatteverket?Måste jag göra en sk stämning av äktenskap?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Om du vill skiljas (avregistrera dig som gift) så behöver göra en ansökan om skilsmässa. Denna ansökan ska du göra hos tingsrätten som finns i din kommun där du bor. Ansökan om skilsmässa kan antingen göras gemensamt ihop med din fru eller enskilt. Om du gör ansökan om skilsmässa enskilt så behöver du skicka in en stämningsansökan till tingsrätten. Din ansökan om skilsmässa ska bland annat även innehålla ett personbevis för skilsmässa. Personbeviset kan du hämta hos Skatteverket.

Om ni har barn som är under 16 år eller om bara en av er vill skiljas så kommer ni få en betänketid på sex månader efter det att tingsrätten tagit emot er ansökan om skilsmässa. Under betänketiden är ni fortfarande gifta med varandra. Det finns dock undantag från den här regeln och i vissa fall så kan man slippa betänketiden på sex månader.

Om du behöver hjälp med att skriva din ansökan om skilsmässa så kan vi på Lawline självklart hjälpa dig. Du är välkommen att kontakta oss på:

Telefonnummer: 08-533 300 04 (Öppettider: måndag–fredag kl. 10.00–16.00)
E-mail: info@lawline.se

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Marie Gergy
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?