Hur sker arvsfördelning mellan gemensamma barn och särkullbarn vid efterarv?

2019-05-07 i Särkullbarn
FRÅGA
HejEn fråga åt min mamma. Min mamma är en av 10 syskon. Hon är halvsyskon med 8 av dem och hennes enda helsyskon lever inte längre. De har samma mamma men ej samma pappa. Deras gemensamma mamma (min mormor) gick bort för fem år sedan och min morfar (ej biologisk och ej far till min mamma) gick bort i höstas. Barnen står nu inför försäljning av huset där deras förälder/föräldrar bodde (föräldrarna var gifta) Alla barnen har i förtid fått ut delar av arvet och huset är nu kvar att fördela på alla barnen Nu till frågan När huset säljs och summan ska delas upp på barnen, har min mamma rätt att få ut sin del av huset från sin mamma som bodde där och hur fördelas den försäljningssumman bland alla barnen? Hur stor andel enligt arvsrätten har min mamma? Alltså hur fördelas arvet vid försäljningen av huset när det finns ett särkullsbarn (min mamma) bland dessa kvarvarande arvtagare?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag förstår dig som att det är 9 arvtagare till fastigheten som din mammas mamma ägde, varav din mamma är enda särkullbarn. Jag förstår det också som att din mammas mamma och hennes nya man då de var gifta fick hälften vardera av husets värde i bodelningen.

För enkelhetens skull delar jag upp det i två arvskiften. Arvskiftet efter din mormors död och arvskiftet efter hennes mans död. Då alla 9 arvtagarna är arvsberättigade till din mormors hälft av huset, får de där 0,5/9 = 1/18 vardera från sin mamma. Din mamma är dock inte arvtagare efter sin mammas man, då hon inte är hans biologiska barn. Detta gör att endast de gemensamma barnen ärver från mannen. De får då utöver arvet från mamman 0,5/8 = 1/16 vardera från sin pappas andel.

Din mamma kommer alltså endast ärva 1/18 av husets värde, eftersom hon inte blir arvtagare till sin mammas mans andel av huset, medan de gemensamma barnen ärver dels 1/18 och dels 1/16. Detta följer av allmänna regler om fördelning av arv mellan den avlidnes barn i 2 kap 1 § ärvdabalken.

Hoppas mitt svar hjälpt dig!

Anna Rydin
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Ok, tack För tydlighetens skull så är detta huset inte ägt av min mormors första man så huset har varit gemensamt från start mellan min mormor och hennes andra man. Ingen bodelning har alltså skett på detta huset. Blir det samma uträkning ändå? Mvh/Maria
2019-05-08 14:25
Hej! Om din mormor och hennes nya man var gifta, ska bodelning ha skett på huset mellan de två enligt reglerna i äktenskapsbalken. Har värdet på huset delats lika mellan din mormor och hennes nya man i bodelningen blir resultatet detsamma som jag skrev ovan dvs att hälften hamnar som din mormors kvarlåtenskap och hälften som din mormors nya mans kvarlåtenskap. Om de inte var gifta utan sambos och de ägde hälften vardera av huset blir resultatet också det som beskrivits ovan, som jag förstått det. Med vänlig hälsning, Anna Rydin
2019-05-08 14:37
ok, så man gör alltså en bodelning när båda gått bort? jag trodde att man gjorde bodelning när man skiljer sig, mvh/Maria
2019-05-08 22:17
Ja, en bodelning ska egentligen ha gjorts på fastigheten redan då den första maken avled. Ett äktenskap upplöses antingen genom skilsmässa eller genom att ena maken avlider enligt 1 kap 5 § äktenskapsbalken. Det följer sedan av reglerna i 9 kap äktenskapsbalken att bodelning ska göra vid äktenskaps upplösande, alltså även vid dödsfall. Kolla upp om någon bodelning har gjorts, för det bör ha skett om inte fastigheten var enskild egendom. Vänliga hälsningar, Anna Rydin
2019-05-09 08:44
Bodelning är gjord Får inte ihop det riktigt med att det kan blin1/18del.. Husets värde delas lika mellan min mormor och hennes man. Varje del delas på barnen 1/9 del på mormors ägande och 1/8 del på på hennes mans ägande del. Hur blir det 18 delar? Mormors del delas väl på 9 och inte 18 delar.. Det är 9 barn som delar upp vinsten Ex om huset säljs för 2 miljoner. En miljon hamnar på vardera arvssida. Då borde den miljonen på min mormors sida delas upp på de 9 barnen... Inte i 18 delar.. Förklara..
2019-05-13 21:02
Jag räknade på andelar i det totala värdet på hela huset. Var kanske något otydlig där, ursäkta! Du har helt rätt att det blir 1/9 av din mormors andel. Är din mormors andel hälften av husets värde blir ju då din mammas andel på hela huset 1/18, då (1/2)/9 = 0,5/9 = 1/18. Hoppas det blev tydligare nu!
2019-05-13 21:11
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (964)
2019-10-13 Ärver särkullbarn vid tillämpning av 12 kap. 2 § äktenskapsbalken?
2019-10-13 Arvsfördelning? "Bröstarvinge, faders fru och adoptivdotter"
2019-10-02 Vad gäller för särkullsbarns arv?
2019-10-02 Barns rätt att ärva vid ett upprättat äktenskapsförord

Alla besvarade frågor (73744)