Hur ska man gå tillväga om man vill adoptera en vuxen

2017-07-25 i Adoption
FRÅGA
Hej. Jag har en pojke/man som bör hemma fortfarande. Han kom till vår familj när han var 3 år som fosterbarn. Han är i dag 24 år. Jag är idag skild och har även gått i pension. Min fråga är hur går det till om jag vill adoptera honom. Jag vill att han ska ha samma rättigheter som min biologiska son om något händer mig. Eller kan jag skriva ett testamente som gör att allt delas lika mellan sönerna???? Mvh
SVAR

Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om du vill adoptera ska du vända dig till tingsrätten där du har din hemvist och lämna in en ansökan om adoption. I denna ansökan skriver du att det gäller adoption av en myndig person samt anger era namn och personnummer. Du ska bifoga personbevis för både dig och personen du önskar adoptera. I ansökan ska även skälen till att du ansöker om adoption framgå. En adoption får inte göras av ekonomiska skäl och därför bör det framgå att det inte från någon sida har givits eller utlovats ersättning. Vidare ska ansökan vara undertecknad. Eftersom det rör sig om adoption av en person som är över 12 år krävs enligt huvudregeln samtycke från personen som ska adopteras. Tingsrätten vill också ha namn, adress och telefonnummer till de biologiska föräldrarna. Tingsrätten tar kontakt med de biologiska föräldrarna för att inhämta deras åsikt i frågan.


Hoppas svaret varit till din hjälp
Med vänlig hälsning

Mimmi Orrenius
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (600)
2021-07-29 Krävs det samtycke från de biologiska föräldrarna vid en vuxenadoption?
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?
2021-07-05 Kan man adopteras i vuxen ålder och vad innebär det i så fall arvsrättsligt?
2021-06-22 Ärver adoptivbarn sin biologiska mamma?

Alla besvarade frågor (94364)