Hur ska jag få betalt när personen inte svarar på mail?

2019-03-31 i Fordringar
FRÅGA
HejFick akut ta hand om en dräktig burma med 2 veckor kvar till nedkomst. Födde och hade totalansvar under 11 veckor. Vi skrev ett avtal där hon stod för alla kostnader gällande kattungarna. Vad gäller?Jag har trasiga sängkläder, gardiner etc. Och uppfödaren svarar inte på mail. För mig en utgift på 4-5 tusen kronor som jag vill att hon står för.Vad och hur går jag vidare?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det enklaste sättet att få dina pengar när en motpart slingrar sig är att anlita kronofogdemyndigheten. Du kan ansöka om ett s.k. betalningsföreläggande via deras hemsida. Den hittar du här: Kronofogdemyndigheten

Vad händer när du lämnat in en ansökan?

Kronofogdemyndigheten (KFM) skickar ett brev till den du vill få betalt av. Personen som är skyldig dig pengar kan då agera på några olika sätt:

Antingen betalar personen skulden och då kan du ta tillbaka din ansökan. Det andra alternativet är att personen invänder mot att det finns en skuld, då behöver du ta ställning till om du vill driva ärendet vidare i domstol vilket medför extra kostnader och kan innebära en risk att du ändå inte får betalt. Gör du det lämnar KFM över ärendet till domstolen.

Betalar personen inte men bestrider heller inte fordringen så meddelar KFM ett utslag. I det utslaget fastställs skulden och du kan begära att skulden ska verkställas eller drivas in. Därefter gör KFM en utredning för att se om den som är skyldig dig pengar har tillgångar att betala med. Har den det så sker det en utmätning, där KFM tar ifrån den betalningsskyldige vissa tillgångar och säljer dem för att kunna betala din skuld. Finns det inga tillgångar så skrivs ärendet av och du får stå för avgiftskotsnaderna.

Avgifter kan tillkomma både vid ansökningen och ifall ärendet skrivs av. Mer information hittar du på kronofogdemyndighetens hemsida.

Förenklade tvistemål

Hamnar tvisten i domstol är det värt att notera att en domstolsprocess för så pass lite pengar inte innebär någon risk att du behöver stå för din motparts rättegångskostnader, mer än för 1 timmes juridisk rådgivning vid en förlust. Detta gäller vid alla tvistemål där beloppet som rättegången rör understiger ett halvt prisbasbelopp (ca 22000 kr år 2019). Jag kan inte förutsäga hur utgången kommer bli i en domstolsprocess, men eftersom ni har ett avtal verkar det ganska självklart att uppfödaren kommer att få betala dina utgifter.

Reglerna om förenklade tvistemål hittar du i 1 kap. 3 d § och 18 kap. 8 a § Rättegångsbalken.

Vad du bör göra nu:

Du bör skicka in en ansökan om betalningsföreläggande så snart som möjligt via KFM:s hemsida.

Lycka till med ditt ärende!

Mvh/

Nicolas Kitzler
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (693)
2020-06-30 Kontraktsbrott - åtgärder.
2020-06-25 Jag har riktat ett betalningskrav på en nästan tioårig faktura till min f.d. uppdragsgivare. Vad bör jag tänka på?
2020-06-22 Preskription av fordran. Vad gäller?
2020-06-17 Vad händer med skulden till min sambo när jag avlider?

Alla besvarade frågor (81726)