Hur ska arv fördelas när särkullbarn finns?

Hej! Jag undrar över arvsrätten i nedanstående fall;

Det är en familj med gift mor och far, 4 barn var av ett särkullsbarn på moderns sida.

Fadern går bort och arvet efter honom skiftas ej, modern har fri förfogande rätt. Modern går sedan bort efter något år, hur ska arvet fördelas?

Om alla barn utom särkullsbarnet dessutom har fått delar i skogsfastighet och aktier innan fadern dog, ska detta då räknas av?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Regler om arv finns i Ärvdabalken (ÄB). Jag tolkar din fråga som att du vill veta hur arvet efter din mor kommer fördelas.

När din far gick bort ärvde din mor honom enligt 3 kap. 1 § ÄB som anger att kvarlåtenskapen ska tillfalla den efterlevande maken. I denna situation ärver din mor med fri förfoganderätt, vilket innebär att hon inte har rätt att testamentera bort pengarna, utan arvet tillfaller den först avlidne makens bröstarvingar när även den andra maken går bort.

I den situation som du beskriver så kommer efterarvet efter fadern att fördelas till hans tre bröstarvingar efter att deras mor också gått bort, allt enligt 2 kap. 2 § ÄB. Moderns särkullbarn får inte ta del av kvarlåtenskapen som kommer ifrån de andra barnens far. Med en eventuell värdeökning eller minskning kommer faderns arvingar då få ta del av den andel i boet som kom från deras far, dvs 50 % av kvarlåtenskapen från modern kommer att delas på faderns tre bröst arvingar så de får 1/3 av egendomen var från faderns sida.

När det gäller moderns andel i kvarlåtenskapen delas den på fyra eftersom hon har fyra bröstarvingar. Hennes arvingar får därför 1/4 var av hennes andel i boet.

Sammanfattningsvis så ska hälften av kvarlåtenskapen efter modern fördelas på 1/3 till de barn som hon hade med sin efterlevande make i form av efterarv. Den andra hälften delas på alla hennes arvingar, det vill säga 1/4 till alla hennes bröstarvingar.

Gällande frågan om att några av barnen redan har fått ta del av egendom så kan det räknas som förskott på arv om inget annat är sagt. Enligt 6 kap. 1 § ÄB så ska avräkning ske så att de barn som redan fått ta del av egendom får ett avdrag på sitt arv motsvarande den summa ni har fått. Den fullständiga regleringen kring förskott på arv finns i 6 kap. ÄB. Om det inte är sagt att den bortskänkta egendomen INTE ska vara förskott på arv, så räknas det troligtvis som det!

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Maja QvarnströmRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Särkullbarn? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning