Hur ser arvsrätten ut för särkullbarn och vem ska sköta delningen av dödsboet?
Hej!
Min fru har nyligen förlorat sin mor i cancer och funderar nu på hur arvsrätten ser ut. Hennes mor var skild från min frus far och hade gift om sig med en annan man, de har inga gemensamma barn och min fru är den avlidnas enda barn. Hur delas hennes tillgångar upp mellan hennes man och min fru?
En ytterligare fråga: hur ska delning av dödsboet skötas, mannen menar att de inte ska behöva dra in någon jurist utan att detta kan skötas privat. Är detta lagligt, eller måste en jurist anlitas för att dela dödsboet? Anser ni att det är i min frus intresse att anlita en jurist för att allt ska skötas korrekt. Hennes mor skrev inget testamente innan sin död, och vi vet inte exakt hur stora tillgångar hennes mor hade men vi vet att det inte var småsummor.
Tack på förhand!
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Hur tillgångarna delas upp
Eftersom det inte fanns något testamente är det den legala arvsordningen som gäller fullt ut. Enligt denna ska den avlidnes eventuella barn ärva i första hand (2 kap 1 § ÄB). Om det finns något barn ärver denne allt. Eftersom din fru var ensambarn till sin mor är det alltså din fru som ärver hela hennes kvarlåtenskap.
I "vanliga fall" ärver den avlidnes make/maka i första hand om hen var gift, eventuella barn har då rätt till ett EFTERARV istället. Om det finns särkullbarn har dock dessa rätt att få ut sin andel direkt. Eftersom din fru är särkullbarn får hon hela sitt arv med en gång (och hennes andel är som sagt hela arvet) (3 kap 1 § ÄB).
Det finns en möjlighet för särkullbarn att avstå sin del av arvet till förmån för den efterlevande maken om barnet skulle vilja, det är helt frivilligt. Särkullbarnet ärver då istället sin andel när den efterlevande senare går bort, som ett efterarv (3 kap 9 § ÄB).
Dödsboet
Dödsboet är en juridisk person och består av en död persons alla tillgångar och skulder. De som förvaltar dödsboet är dödsboets delägare. Det är den avlidnes arvingar samt eventuell make/sambo som är dödsbodelägare, det vill säga din fru och hennes mors make.
Dödsboet ska alltså i första hand förvaltas av dessa två tillsammans. Det finns inget krav på att det måste vara en jurist inblandad. Däremot krävs det att man lyckas samarbeta när det gäller att fatta beslut om den avlidnes tillgångar och skulder. Det ska nämnas att det finns en möjlighet för övriga dödsbodelägare att skriva en fullmakt där man ger en av dödsbodelägarna rätt att själv företräda dödsboet om man anser att detta är smidigare.
Om dödsbodelägarna inte kan komma överens med varandra i förvaltandet kan man ansöka om att få en boutredningsman som tar över detta uppdrag istället. Det är tingsrätten som utser detta efter ansökan av en dödsbodelägare, testamentsexekutor, borgenär eller den som är ansvarig för betalning av en skuld efter den döde. Om någon av dessa skulle ansöka om detta kommer tingsrätten att förordna om en boutredningsman, även om andra dödsbodelägare motsätter sig detta.
Kort svar på din fråga är alltså nej, det måste inte anlitas en jurist som ska ta hand om dödsboet. Detta är dock en möjlighet eftersom man kan utse en boutredningsman som tar över förvaltandet. Utgångspunkten är dock att detta ska skötas av dödsbodelägarna.
Det ska tilläggas att det alltid ska göras en bouppteckning inom tre månader från dödsfallet där man listar tillgångarna och skulderna som fanns på dödsdagen. Den ska göras av två personer, som kallas bouppteckningsförrättare. Förrättaren får inte vara dödsbodelägare, efterarvinge eller ombud för någon av dem. Här måste det alltså tas hjälp av någon utomstående, men inte heller nödvändigtvis av en jurist.
Jag vill även förtydliga att man alltid kan ta hjälp av en jurist om man behöver hjälp med bodelning, dödsboet och liknande. Har man problem med något eller vill försäkra sig om att det blir korrekt går det självklart att anlita en byrå som kan hjälpa en med detta.
Hur ni bör göra
Det är tyvärr svårt att svara på vad som är bäst i ert fall, om man ska låta en boutredningsman ta över förvaltningen eller inte. Det beror helt enkelt på omständigheterna i fallet och hur din fru känner inför att sköta förvaltningen tillsammans med mannen. Om det är ett väldigt komplicerat fall med mycket egendom eller liknande kanske det kan vara skönt att ta hjälp av jurister för att det garanterat ska bli korrekt. Det kan även vara en fördel att låta någon annan förvalta dödsboet om man inte litar på varandra, så att man slipper gå runt och vara fundersam. Samtidigt kostar det å andra sidan att anlita en boutredningsman, ansökan till tingsrätten kostar 900 kr och sedan ska personen i fråga ha betalt för sitt arbete. Det är helt enkelt en avvägning man tyvärr måste göra själv.
Hoppas att ni känner att ni fått svar på er fråga. Om ni skulle behöva hjälp med något av det jag nämnt ovan rekommenderar jag att du bokar tid hos en av våra jurister. Du kan boka tid direkt på http://lawline.se/boka.
Med vänlig hälsning
Hedvig