Hur räknar man ut laglotten när den avlidne var sambo vid dödsfallet?

2017-07-06 i Bröstarvinge
FRÅGA
Min far har nyligen gått bort. Han var sambo með en kvinna och de har skrivit ett gemensamt testamente. Jag er min fars enda barn men hans sambo har 6 barn. I testamentet står att jag skall få ut min laglott men resten skal delas till de andra barnen när båda har avlidit. Är min laglott då hälften av min fars egendom eller en fjärdedel av deras gemensamma dödsbo?
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Din pappa var sambo när han gick bort, bodelningen som görs kommer därför bara att omfatta samboegendom. Samboegendom är bostad som är inköpt för gemensamt bruk samt bohag som varit avsett för den gemensamma bostaden (se sambolagen 3 §). Hälften av detta tillfaller din fars dödsbo, den andra halvan tillfaller hans sambo.

Laglotten är halva arvslotten. Din pappas del i bodelningen ihop med alla hans övriga tillgångar är din arvslott eftersom du är hans enda barn. Hälften av dessa tillgångar är din laglott (se ärvdabalken 7 kap. 1 §). Du har alltså rätt till hälften av din fars egendom som din laglott.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bröstarvinge (452)
2021-07-26 Vem ärver om ena bröstarvingen är avliden?
2021-07-25 Kan jag reglera hur mycket mina barn ska ärva?
2021-07-24 Har jag rätt till arv efter min far om han givit bort en fastighet i gåva till sin särbo?
2021-07-21 Kan min förälder göra mig arvslös?

Alla besvarade frågor (94235)