Hur överlåter jag en andel av en bostadsrätt?

2017-06-12 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej! jag och min kompis har ägt en bostadsrätt tillsammans men nu vill han flytta och jag ska köpa ut honom. Vi är överens om köpesumma. Jag har fått beviljat från banken att kunna låna den summan som jag behöver för att lösa ut honom. Vad behöver vi tänka på mer? Som jag har förstått det behöver vi något juridiskt dokument mellan oss som säger att jag nu äger hela lägenheten. Vad är det för dokument?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om bostadsrätter finns i bostadsrättslagen som du kan titta närmre på här. För att köpa ut din kompis måste ni göra en överlåtelse av bostadsrätten. En överlåtelse av en bostadsrätt måste göras genom ett skriftligt avtal som undertecknas av dig och din kompis (6 kap. 4 §). Exakt hur överlåtelseavtalet ska formuleras finns det inte några krav på, men det är bra att vara så tydlig som möjligt. Vanligen finns adress och lägenhetsnummer, hur stor andel av lägenheten som överlåtelsen gäller, kontakt- och personuppgifter på säljare och köpare samt villkor om pris med.

När man köper en bostadsrätt är överlåtelsen också beroende av att man blir godkänd som medlem i bostadsrättsföreningen (6 kap. 5 §). Du och din kompis borde redan vara medlemmar i föreningen, eftersom ni båda har stått som ägare fram tills nu. Ni bör ändå kontakta er bostadsrättsförening och berätta att din kompis vill överlåta sin andel av bostadsrätten på dig, eftersom det innebär en förändring av deras medlemmar. Det kan eventuellt vilja se ert skriftliga överlåtelseavtal.

Om ni är osäkra på hur ni ska formulera ert avtal kan ni kontakta en jurist för att få hjälp med det. Ni kan boka tid med en jurist på Lawline här. För enklare avtal finns det många exempel och mallar att hitta på internet.

Jag hoppas att detta har varit till din hjälp. Lycka till!

Vänliga hälsningar,

Mikaela von Bornstedt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1218)
2021-07-30 Får jag behålla trådbackar när jag säljer min bostadsrätt?
2021-07-24 Sätta in persienner i bostadsrätt?
2021-07-16 Kan styrelsen i en förening fatta beslut i strid mot stadgarna?
2021-07-02 Får man äga två bostadsrätter?

Alla besvarade frågor (94458)