Hur överklagar man förvaltningsrättens beslut?
Om jag får avslag i förvaltningsrätten,
Hur och var överklagar jag?
Lawline svarar
Hej och stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Att överklaga till kammarrätten
Om du är missnöjd med förvaltningsrättens dom kan du överklaga den till kammarrätten.
I förvaltningsrättens dom står det inom vilken tid och till vilken kammarrätt du ska klaga. Du måste göra ditt överklagande skriftligt.
Det står i domen hur lång tid du har på dig för att överklaga. I många fall är det tre veckor som gäller, från det att du fått del av domen. Men i till exempel skattemål och socialförsäkringsmål har man oftast två månader på sig att överklaga. Därför är det viktigt att du kollar i domen så du vet inom vilken tid du kan överklaga.
Vad behöver överklagan innehålla?
I överklagandet ska du tala om vilket avgörande du överklagar och på vilket sätt du vill att kammarrätten ska ändra det. Om målet kräver prövningstillstånd ska du tala om varför du anser att kammarrätten ska ge prövningstillstånd. Du bör även skriva vilka bevis du vill åberopa och vad du vill styrka med varje särskilt bevis. I skrivelsen bör du också berätta vad du vill att kammarrätten ska känna till och ta hänsyn till. I bilagan till förvaltningsrättens dom kan du läsa mer om hur du ska göra.
Du behöver inte skicka in material som redan skickats till förvaltningsrätten. Allt material som förvaltningsrätten haft tillgång till följer med till kammarrätten.
Du ska alltid skicka in överklagandet till den förvaltningsrätt som meddelat domen. Förvaltningsrätten kontrollerar om överklagandet kommit in i rätt tid, och skickar det vidare till kammarrätten.
Prövningstillstånd till Kammarrätten
I de flesta fall krävs det så kallat prövningstillstånd för att kammarrätten ska ta upp målet. Om kammarrätten inte ger sådant tillstånd kommer förvaltningsrättens dom att stå fast. Det framgår av domen om prövningstillstånd krävs och vad man då ska göra.
Kammarrätten ger prövningstillstånd i fyra fall:
För att avgöra om prövningstillstånd ska ges, går en jurist vid kammarrätten igenom alla handlingar i målet och redovisar det muntligt för två eller tre domare. Domarna gör därefter en bedömning om det finns skäl att ge prövningstillstånd.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan du alltså överklaga förvaltningsrättens avslag till Kammarätten. Detta måste göras skriftligt och inom rätt tid. Observera dock att överklagan ska skickas till den förvaltningsrätt som gett dig och avslag och inte till Kammarrätten. I de flesta fall behövs även prövningstillstånd, det vill säga tillstånd från Kammarätten att ta upp målet. Endast om kammarrätten meddelar prövningstillstånd tar de upp målet.
Hoppas du fick svar på din fråga! Har du fler funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss igen!
Med vänliga hälsningar,