FrågaSTRAFFRÄTTPåföljder30/04/2020

Hur mycket brukar böterna ligga på för ringa narkotikabrott?

Jag blev påkommen av polisen med mindre än 0,5 g cannabis och bruk av det. Jag är bara 18 år gammal och har endast inkomst av CSN (bidrag) vilket är 1250kr/månad. Jag blev misstänkt för ringa narkotikainnehav och bruk. Hur mycket kan mina böter ligga på?

Lawline svarar

Straffet för ringa narkotikabrott är böter eller fängelse i lägst 14 dagar och sex månader.

Straffet för ringa narkotikabrott pga eget bruk– brukar dock alltid vara 30st dagsböter.

Dagsböterna ska bestämmas till ett visst antal, där minst är 30st och det hösta antalet är 150 st. Antalet dagsböter bestäms utifrån straffvärdet på brottet. Efter antalet dagsböter bestämts, så skall storleken på dem även bestämmas. Storleken varierar från minst 50 kr till max 1000 kr. Beloppet bedöms efter vad som är skäligt med hänsyn till den tilltalades inkomst, förmögenhet, försörjningsskyldighet och ekonomiska förhållande i övrigt. Alltså kan det lägsta dagsbotstraffet utgöra 1500 kr ( 30 x 50), och det högsta kan uppgå till 150 000 ( 150 x 100). Om det finns skäl för det så kan även dagsbotens belopp jämkas (25 kap. 2 § Brottsbalken).

Eftersom du inte har någon inkomst förutom CSN – så kommer dina böter förmodligen landa på det lägsta beloppet – alltså 1500 kr. Men domstolen gör alltid en individuell bedömning - och beloppet kan komma att variera något.

Hoppas att du fick svar på din fråga.

Mvh,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Påföljder? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo