Hur långt ska bilen flyttas i ett parkeringsområde med 24-timmars gräns?

Om jag parkerar på en parkering som man får parkera högst 24 timmar på är första frågan om jag ska flytta bilen efter 24 timmar . Samt ska jag flytta bilen från rutan till annan ruta i samma parkeringsområde / plats / adress eller  ska man flytta helt från parkeringsområdet?

Lawline svarar

Hej, 


Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Svaret på din första fråga som gäller om man måste flytta bilen efter att man parkerat 24 timmar i ett område med en 24-timmars gräns är ja. Detta finns det stöd för i 3 kap. 49 a § trafikförordningen, där det anges att en 24-timmars gräns är tillåten. Om man stått längre än 24 timmar på en parkering med tidsbegränsning ska man alltså flytta sitt fordon. Hur långt man behöver flytta sitt fordon är inget som framgår av trafikförordningen, i prakitken innebär det att du ska kunna flytta bilen till en annan ruta inom samma parkeringsområde och till och med flytta bilen enbart någon meter inom samma parkeringsruta. 


Hoppas att du fått svar på din fråga!

Om du har fler funderingar är du alltid välkommen med fler frågor till Lawline eller boka tid med en av Lawlines duktiga jurister.


Vänligen,

Olivia SeverinssonRådgivare
Public question details image

widgets.product.heading

widgets.product.title

Körkortsärende4995 kr

Gäller ett yttrande eller överklagande. Du skriver själv under och skickar in yttrandet eller överklagandet. Vill du hellre bli företrädd av Lawline? Vänligen klicka här.

Betala medKlarna Logo
widgets.product.warning