FrågaFAMILJERÄTTUnderhåll11/09/2017

Hur länge har föräldrar försörjningsskyldighet?

Hej!

Min vän har en 19-årig son som bor hemma. Han är arbetslös men kommer ev. att börja plugga igen om något halvår. Kan det verkligen vara rätt att det enbart är mamman som då får betala, för att han råkar bo hos henne? Hon går på knäna medans pappan kan stoppa undan pengar på sitt egna konto. Vad finns att göra åt detta?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Försörjningsplikten gentemot sonen gäller till dess att sonen antingen har uppnått en myndig ålder, 18 år, eller om sonen därefter går i grundskola, gymnasium eller annan liknande grundutbildning. Försörjningsplikten gäller dock som längst tills sonen har fyllt 21 år, vilket framgår av 7 kap. 2 § 2 stycket i Föräldrabalken.

Fadern har alltså rätt att inte längre ge sonen försörjningsstöd eftersom sonen är över 18 år och inte studerar för tillfället.

Sonen bör i den här situationen ansöka om försörjningsstöd från socialnämnden för att eventuellt få medel för sitt uppehälle såsom kläder, mat, hygienartiklar med mera. I en del kommuner beviljas även en skälig ersättning för ett barn som bor hemma hos en förälder. Du kan hitta mer om detta på www.socialstyrelsen.se där det även går att göra en provberäkning.

Jag hoppas att detta har varit till din hjälp.

Med vänliga hälsningar,

Yekta KeskinRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Underhåll? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000