Hur länge har föräldrar försörjningsskyldighet?

2017-09-11 i Underhåll
FRÅGA
Hej! Min vän har en 19-årig son som bor hemma. Han är arbetslös men kommer ev. att börja plugga igen om något halvår. Kan det verkligen vara rätt att det enbart är mamman som då får betala, för att han råkar bo hos henne? Hon går på knäna medans pappan kan stoppa undan pengar på sitt egna konto. Vad finns att göra åt detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Försörjningsplikten gentemot sonen gäller till dess att sonen antingen har uppnått en myndig ålder, 18 år, eller om sonen därefter går i grundskola, gymnasium eller annan liknande grundutbildning. Försörjningsplikten gäller dock som längst tills sonen har fyllt 21 år, vilket framgår av 7 kap. 2 § 2 stycket i Föräldrabalken.

Fadern har alltså rätt att inte längre ge sonen försörjningsstöd eftersom sonen är över 18 år och inte studerar för tillfället.

Sonen bör i den här situationen ansöka om försörjningsstöd från socialnämnden för att eventuellt få medel för sitt uppehälle såsom kläder, mat, hygienartiklar med mera. I en del kommuner beviljas även en skälig ersättning för ett barn som bor hemma hos en förälder. Du kan hitta mer om detta på www.socialstyrelsen.se där det även går att göra en provberäkning.

Jag hoppas att detta har varit till din hjälp.

Med vänliga hälsningar,

Yekta Keskin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1078)
2021-07-29 Kan man frångå underhållsskyldighet?
2021-07-28 Vad kan man göra när den föräldern som tar emot underhållsbidrag brister i sin omsorg om barnet?
2021-07-28 Får man underhållsbidrag/underhållsstöd under sommaren?
2021-07-23 Vad gäller vid underhållsskyldighet för barn efter separation?

Alla besvarade frågor (94363)