Hur länge finns ett brott kvar i belastningsregistret?

2019-08-22 i Påföljder
FRÅGA
Hur länge finns den dömde i belastningsregistret?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Bestämmelser om belastningsregistret finns i Lag om belastningsregister. Belastningsregistret innehåller uppgifter om den som fått en straffpåföljd för brott genom dom, beslut, strafföreläggande eller föreläggande av ordningsbot (3 § 1 p. lag om belastningsregister). Tiden som en dom finns kvar i belastningsregistret beror på vilket straff som personen i fråga döms till. När tiden passerat, gallras brottet och finns därmed inte längre kvar i belastningsregistret.

Om personen döms till fängelse, kommer brottet att finnas kvar i belastningsregistret i tio år räknat från frigivningen, innan det gallras från registret (17 § 1 p. lag om belastningsregister). Om personen endast döms till böter, kommer brottet att finnas kvar i belastningsregistret i fem år räknat från domen (17 § 9 p. lag om belastningsregister). Det finns vidare flera möjliga påföljder till ett brott, som till exempel sluten ungdomsvård eller villkorlig dom. Om du är intresserad av vad som gäller för ett brott där påföljden blev annat än fängelse eller böter, återfinns övriga tidsangivelserna i 17 § lag om belastningsregister.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Felicia Fredin
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå07 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-24 01:41
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1085)
2019-09-20 Kan man få straffrabatt om man medverkar till lösning av en utredning man själv är iblandad i?
2019-09-19 Kan man få rättspsykiatrisk vård istället för villkorlig dom?
2019-09-19 Visas hänsyn till att den misstänkte har barn vid påföljdsbestämningen
2019-09-19 Brott som inte kan leda till fängelse

Alla besvarade frågor (72982)