Hur lång tid får man parkera innan böter?

hur lång tid får man parkera innan böter

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Att avgöra hur lång tid du får parkera innan böter utges beror till stor del på vad den specifika skylten föreskriver, jag kan således inte på rak arm ge en generell tid. Om vi däremot ställer oss frågan hur länge en parkeringsvakt måste vänta innan denne ger böter så finns det svar i frågan.

Hur länge måste en parkeringsvakt vänta innan denne utger böter?

Det finns ingen lagstiftning som reglerar hur länge en parkeringsvakt måste vänta innan en parkeringsanmärkning respektive p-bot utfärdas. Ibland brukar parkeringsvakten vänta en stund för att se om fordonets ägare håller på att köpa parkeringsbiljett. I fall fordonets ägare inte betalar felparkeringsavgiften inom föreskriven tid, ska ägaren påminnas om betalningsansvaret och uppmanas att inom viss tid betala avgiften i enlighet med 6 § lagen om felparkeringsavgift. På avgiftsbelagda parkeringar och parkeringsförbud brukar det finnas rutiner att vänta mellan fem till tio minuter innan p-boten skrivs. Det är dock värt att notera att ett fordon räknas som parkerat trots att föraren väntar i bilen.

På platser där parkering är förbjuden eller där parkering endast tillåts för av- och påstigning utfärdas vanligtvis parkeringsböter utan att någon tid väntas. Vad gäller handikapplatser, övergångsställen, bussfiler och liknande platser så skall det vara helt fredade från fordon, även från korta ärenden.

Som svar på din fråga så går det alltså inte att på rak arm ge en generell tid på hur länge du får parkera innan böter, det skiljer sig beroende på skyltningen. Däremot så kan du förvänta dig ovanstående tidsfrister vad gäller parkeringsvakter i de specifika situationerna.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Ibrahim HalwachiRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Parkeringsböter? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo