Hur lång får handläggningstiden vid en myndighet vara?

2017-06-13 i Förvaltningsrätt
FRÅGA
Hej, jag undra hur lång tid försäkringskassan får ta sig att utreda en livränta ärande på mig. Jag skickade in blanketter redan i mitten av frebuari. Jag ringde för en och en halv vecka sen och frågade hur utredningen gick. De sa att jag inte fått nån handläggare till mitt ärande och när jag väl få så tar det ca 5 månade som riktmärke. Fick jag svar från dom.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns ett allmänt krav på myndigheter att handlägga ärenden så snabbt som möjligt, utan att säkerheten eftersätts (7 § förvaltningslagen). Det finns dock ingen lagstadgad gräns för hur lång handläggningstiden får vara, utan varje myndighet har egna inre målsättningar som dock kan sättas ur spel beroende på olika faktorer så som t.ex. arbetsbelastning och ärendets slag.

Det finns därmed ingen lagstadgad gräns för hur lång tid handläggningen av ett ärende får ta, utan endast ett krav på att handläggningen ska ske så skyndsamt som möjligt under de rådande förhållanden som finns i det specifika fallet.

Hoppas du fick svar på din fråga, om inte så är du varmt välkommen att komma in med en ny fråga till oss här på Lawline.

Vänligen,

Fanny Rudén
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förvaltningsrätt (665)
2021-07-19 Påverkas föräldrars försörjningsstöd av att vuxet hemmavarande barn arbetar?
2021-07-15 Kan en granne överklaga ett beslut om bygglov?
2021-07-12 Hur lång tid tar det innan man får ett svenskt personnummer?
2021-07-12 Hur länge kan en myndighet dröja med att avgöra ett ärende?

Alla besvarade frågor (94159)