FrågaAVTALSRÄTTSkuldebrev15/03/2018

Hur kräver jag betalning av ett skuldebrev? När preskriberas skuldebrev?

Hejsan!

ska förklar detta lite kort här, jag hade ett företag ihop med två andra personer förut. När företaget hade dåligt med pengar så löste vi detta genom att sätta in 450.000sek ( 150.000x 3) i bolaget, dock hade inte mina två kompaioner några pengar för tillfälligt då,

Så det blev jag som lånade ut alla pengar till bolaget.

Men som en säkerhet så gjorde jag ett skuldebrev till varje person på 150.000sek som dom fick skriva på med underskrift och datum.

Numera finns inte bolaget kvar och jag fick aldrig tillbaka mina pengar.

Nu till min fundering:

Kan jag kräva mina gamla kompanjoner på pengarna på något sätt?

Jag gjorde aldrig utbetalningen till dom utan direkt till bolaget, och det enda jag har är skuldebrevet med datum och deras underskrifter. Det finns inget slutdatum eller liknade skrivet på skuldebrevet.

Hur går man till väga med detta?

Lawline svarar

Hejsan! Roligt att du vänder dig till oss för hjälp.

Tillämpliga lagar.
När det gäller skuldebrev så är skuldebrevslagen (skbrl) tillämplig.
Frågor som rör preskription av skuldebrev hittar du i preskriptionslagen (preskrL).

Sakförhållandena.
Du skrev två stycken skuldebrev till var och en av dem som stadgar att de är skyldiga dig 150 000kr var. Du betalade direkt till företaget och således finns det ingen transaktion mellan dig och dessa två före detta kollegor.

Skuldebreven är gällande.
Jag utgår från att skuldebreven är enkla skuldebrev som är skriven till dessa personligen. Först och främst kan det sägas att dessa skuldebrev är rättsligt gällande gentemot de personerna. Du har därmed rätt att få tillbaka de pengarna du lånade ut från dem.

Om preskription för skuldebrev.
Ett krux är att ett skuldebrev är preskriberat efter 10 år om du inte har krävt eller erinrat att skuldebreven finns och att de har erkänt det på något vis, det måste göras skriftligt. Om du har gjort det så kommer 10 års fristen att "förnyas" och det kommer således ta 10 år till tills skuldebreven kan preskriberas, 1§ och 5§ preskrL.

Min rekommendation till dig.
Jag rekommenderar att du skriver till dem, helst genom mejl, och påminner dem om att fordringen finns och att du kommer att kräva betalning. Då har du ytterligare 10 år tills skuldebreven blir preskriberade. Det finns inga formkrav på hur du ska påminna dem utan det viktiga är att fordringens existens framkommer tydligt och att de får meddelandet. Ett meddelande kan därför endast bestå utav en mening, ett exempel: hejsan, ville bara påminna dig om att jag har ett skuldebrev på 150 000kr mot dig och att jag skulle behöva dessa pengar.

Att du gjorde utbetalningen till företaget har inga rättslig relevans, det är skuldebrevet och deras signatur som är det viktiga. Dock kan utbetalningen tala emot dig i bevishänseende vid en eventuell tvist om skuldebrevets upprättande. Emellertid ser jag inga problem kring detta så länge du kan bevisa att du var den enda som gjorde en inbetalning till företaget och att ni hade ett företag tillsammans.

Hoppas jag har kunnat hjälpa dig. Med vänliga hälsningar, Lawline.

Binh TranRådgivare
Hittade du inte det du sökte?