Hur kan man testamentera när man inte har barn?

2017-07-29 i Testamente
FRÅGA
Hej, Undrar följande, ska nämligen hjälpa ett kompispar med att tyda hur de kan göra.De är sambos och vill ärva varandras kvarlåtenskap. De har inga barn. Kvinnan vill dock tilldela sina kusinbarn sina smycke. Då tänker jag att vi skriver ett sambo-testamente med tillägg om smyckena. Stämmer det?Vidare undrar jag om jag även kan göra tillägg i testamentet med att om kvinnan överlever sin sambo och när hon dör testamentera 10 % av sin kvarlåtenskap till sina brödrar och resten ska gå till hennes gudbarn?Kan man göra så överhuvudtaget? Och gör man det i så fall nu eller det får hon göra om hon överlever sin sambo?Mvh hälsningar Ulrika
SVAR

Hej!

Tack för att du vänt dig Lawline med din fråga.

Svaret på båda dina frågor är ja.

Arvsrätt och testamente är reglerat i ärvdabalken.

Det finns inte någon bestämmelse i lagen som innebär att de villkor du beskriver inte skulle gälla.

Det finns dessutom endast några få möjligheter för arvingarna, att påverka vad som föreskrivits i testamentet:

- Enbart bröstaringar, d v s barn eller barnbarn eller barnbarnsbarn, d v s avkomlingar i rakt nedstigande led, till den avlidna, kan påkalla jämkning av ett testamente. (7 kap ärvdabalken)

- Andra arvingar, t ex syskon, kan väcka talan om klander av testamente. De kan dock bara väcka talan på grund av att testamentet tillkommit på fel sätt och därför ska vara ogiltigt. (14 kap 5 § ärvdabalken)

Slutsatsen av detta är för er del följande:

Eftersom de inte har några barn, så finns det egentligen inte något hinder emot att dina vänner bestämmer över sin egendom på de sätt som du föreslår, så länge testamentet upprättats på så rätt sätt. Det spelar inte heller någon roll om det särskilda tillägget görs direkt i ett testamente nu, eller först senare i ett nytt testamente.

För att upprätta ett testamente på rätt sätt föreslår jag att ni läser det här svaret på en annan fråga här på Lawline.

Precis som i det hänvisade svaret vill jag även tipsa om Lawlines testamente-tjänst.

Om ni vill ha stöd av en jurist vid upprättandet av testamentet så kan ni boka tid med en utav våra verksamma jurister här via hemsidan.

Jag hoppas att ni tycker att ni har fått svar på er fråga, använd annars gärna kommentarfunktionen nedan så ska jag försöka reda ut eventuella oklarheter.

Vänligen,

Olle Hansen Ölmedal
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2898)
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?
2021-07-30 Formkrav testamente
2021-07-30 Bra utformning av testamente
2021-07-29 Bevittna testamente - varför och vilka?

Alla besvarade frågor (94568)