Hur kan jag undvika att särkullbarnen får arvsrätt i mitt hus?

2017-11-23 i Testamente
FRÅGA
Jag äger ett hus till hundra procent och har äktenskapsförord. Jag vill att mina barn i ett tidigare äktenskap ska ärva huset.Kan jag då ha ett sådant förbehåll i en gåva av halva mitt hus till min hustru? Avsikten är att hennes barn i ett tidigare äktenskap inte ska ha arvsrätt till huset.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förutsätter att syftet med gåvan är att trygga din frus livssituation i det fall då du skulle gå bort före henne, så att hon kan bo kvar i huset även tills dess att hon går bort. Om så är fallet är en bättre lösning att skriva ett inbördes testamente som reglerar detta.

Med ett testamente kan ni reglera att din fru får bo kvar i huset tills dess att även hon går bort utan att dina barn måste dela på arvsrätten till huset med hennes barn. För om du ger bort halva huset i gåva till din fru så kommer huset vara en del av hennes giftorättsgods. Det innebär att halva huset då kommer att ingå i en bodelning och din frus barn kommer att ha arvsrätt i hennes del av huset. Du kan alltså inte uppnå syftet att dina barn ska ärva hela huset genom att ge bort halva huset till din fru på det sättet.

Min rekommendation är därför att ni anlitar en jurist som kan upprätta ett inbördes testamente år er. Ni kan ringa oss på 08-533 300 04 och boka tid med en jurist!

Vänligen,

Johanna Matsdotter
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2981)
2021-12-09 Äktenskapsförord eller testamente så att barnen kan få en större del av min egendom?
2021-12-09 Är testamente giltigt om man har alzheimer?
2021-12-08 Är kopior av testamente giltigt?
2021-12-05 Hur mycket arv har bröstarvinge rätt till och hur mycket får man testamentera bort?

Alla besvarade frågor (97722)