Hur kan ett testamente förhindras att det genomförs?

Lars 94år var gift med min mamma i40år. Mamma avled för 4år sedan. En alkoholiserad grannkvinna började vara hos honom. Och tog"över" honom. Baktalade oss och vi blev de onda och hon den goda. Så kontakten avstannade tyvärr för den skull. Lars har nu flyttat till demensboende och när jag fick komma in i lgh blev jag chockad över misären som uppdagades. Hon har haft hand om hans visakort och handlat systematiskt på systembolaget, betalat barnbarns ridskoleavgifter m.m. Hittade då ett testamente daterat september 2015 där Lars säger sig vilja testamentera allt efter honom till grannkvinnan. Lars var vid den tiden inte diagnostiserad med demens. Men var helt klart i ingångsfasen av sin demens. Minnesutredningen gjordes något senare. Vi anser att hon på ett bedrägligt sätt fått honom att upprätta detta testamente. Jag spärrade nu hans visakort och då försvann också hennes intresse för Lars. Det viktigaste är att Lars nu fått ett tryggt och bra boende, men det gör ont i själen att vårt morsarv som vi efterskänkte till Lars ska hamna i denna kvinnas händer. Finns det något man kan göra för att förhindra detta testamente?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar frågan som att du vill veta om det går att få testamentet ogiltighetsförklarat. Att arvet inte ska fördelas enligt testamentet sen när Lars avlider. Regler rörande testamente finns i Ärvdabalken (ÄB).

Det finns vissa grunder som gör att ett testamente ska ogiltighetsförklaras. Ogiltighetsförklaras ett testamente kommer arvet att fördelas enligt den legala arvsordningen. Ogiltighetsgrunderna är följande:

Ogiltighetsgrund 1- om testatorn inte är behörig
(Testatorn är den som upprättar testamentet och den som senare avlider). Om testatorn inte är behörig att förordna om sin egendom eller om testamentet inte uppfyller formkraven (13 kap 1 § ÄB). Det krävs att testatorn är över 18 år för att få upprätta ett testamente, vilket innebär att någon under 18 (16 år om det är egendom som personen själv får råda över) inte får upprätta ett testamente. Om det görs så kommer testamentet att kunna ogiltighetsförklaras på grunden att personen inte var behörig att upprätta ett testamente (13 kap. 1 ÄB och 9 kap. 1 § ÄB).

Gällande formkraven så måste dessa vara uppfyllda, annars kan testamentet ogiltighetsförklaras (13 kap. 1 § och 10 kap. ÄB).

Ogiltighetsgrund 2 – Psykisk störning
Testamenten som upprättas under påverkan av psykisk störning kan leda till att testamentet ogiltighetsförklaras. Det kan röra sig både om en tillfällig psykisk störning likväl som en permanent psykisk störning (13 kap. 2 § ÄB).

Ogiltighetsgrund 3 – Tvingat/lurat testatorn eller att testatorn har varit i villfarelse
Den tredje ogiltighetsgrunden är om någon har "tvingat" testatorn eller utnyttjat testatorns oförstånd, viljesvaghet eller beroendeställning för att upprätta själva testamentet så kan testamentet komma och bli ogiltighetsförklarat. Detsamma gäller om någon har svikligt förlett någon att upprätta ett testamente (13 kap. 3 § ÄB).

Här kan ogiltighet föreligga oberoende av vem som har utövat tvånget eller den otillbörliga påverkan. Tvång kan exempelvis var hot eller våld, dock vid utnyttjande av testatorns oförstånd, viljesvaghet eller beroendeställning krävs dock ingen kraftigare påverkan (13 kap. 3 § ÄB).

Dessa är de främsta grunderna för att ett testamente ska ogiltighetsförklaras. Dock i ogiltighetsgrund 2 och 3 krävs det att det föreligger ett orsaksammaband mellan omständigheterna i ogiltighetsgrunden och upprättande till testamentet. Det krävs alltså att någon har vilselett dig och att det var därför du upprättade testamentet.

Andra möjligheter att få testamentet ogiltigt förklarat – nullitet.
I vissa fall kan ett testamente blir automatiskt ogiltigt, pratar då om nullitet. Det sker om ett testamente är förfalskat, testatorn har omedveten skrivit under utan att veta att det var ett testamente, om det står klart att det inte är testatorns verkliga vilja. Föreligger några av dessa grunder blir testamentet automatiskt ogiltigt, så kallat nullitet av testamentet och det krävs inte en klandertalan (mer om klander nedan).

Det går vidare inte att testamentera sånt som testatorn inte äger med fullägande rätt. Egendom som testatorn innehaver med ex. fri förfoganderätt går inte att testamentera bort. I frågan framkommer det att ni har eftersänkt arvet av eran mor till Lars. Om det skulle vara så att ni har eftersänkt arvet med rätten att få efterarv av eran mor när Lars sen dör, har Lars inte rätten att testamentera bort den egendomen eftersom han innehaver den med fri förfoganderätt (3 kap. 1 § ÄB). Att testamentet i och med det kan komma bli ogiltigt. Dock skulle det vara egendom som inte han innehaver med fri förfoganderätt eller att ni inte har rätt till efterarv av eran mor så kan han testamentera bort egendomen. Här krävs det inte heller klandertalan.

Vilka för att klandra ett testamente? Eller påkalla dess giltighet?
För att ett testamente ska kunna ogiltighetsförklaras på grund av någon av de 3 ogiltighetsgrunderna krävs det att det sker en klandertalan. Det är bara arvingar som kan klandra ett testamente och försöka få det ogiltighets förklarat.

Andra personen, inklusive efterarvingar, vilket ni skulle vara, har inte rätt att påkalla klandertalan om ni inte skulle vara de enda arvingarna efter både eran mor och Lars (14 kap. 4 § ÄB och 3 kap. 8 § ÄB). Därför är det inte säkert att du har rätten att klandra testamentet och därmed inte kan få det ogiltighets förklarat enligt någon av de 3 ogiltighets grunderna ovan. Om testamentet skulle kunna vara automatiskt ogiltighets så krävs det inte en klandertalan.

Sammanfattning/avslutning
Det är svårt utifrån bara frågan att besvara om det finns något sätt att förhindra testamentet. Det krävs att antigen någon av ogiltighetsgrunderna föreligger (vilket det eventuellt kan göra här eftersom han kan ha varit demens vid tiden för upprättandet av testamentet) eller det kan bli automatiskt ogiltigt beroenden på hur Lars innehaver egendomen som han har testamenterat bort. Eftersom det beror på många olika omständigheter. Även svårt att veta om ni har rätten att klandra så som efterarvingar eller inte.

Vill du ha vidare hjälp med testamentet och situationen så är du alltid välkommen att vända dig till info@lawline.se för vidare hjälp.

Hoppas att svaret på frågan har varit till hjälp!

Sofia WedinRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Testamente? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning