FrågaSKADESTÅNDSRÄTTÖvrigt20/02/2024

Hur går jag tillväga för att bli kompenserad angående tandvård?

Jag avser att begära skadestånd till X Patientförsäkring för det lidande och allt besvär som käkkirurg N slarv åsamkat mig. Vad är rimligt att begära i skadestånd? Jag gick till min tandläkare eftersom jag hade ont i en tand den 29/9 2020. 

Tandläkaren skrev en remiss till Käkkirurgi vid NUS i Umeå som gick ut på att en tand i överkäken skulle extraheras. Där drog käkkirurg N ut en annan tand än den som remissen avsåg och dessutom, i sin återrapportering till tandläkaren, angav han att det var den tand som angivits i remissen som extraherats. Kort sagt den slarviga Käkkirurgen drog ut fel tand och rapporterade att han hade dragit ut den tand som avsågs i remissen. Jag har anmält N till Patientförsäkring och förutom ersättning för tandläkarkostnader har jag fått ersättning för Sveda och värk med 1 629 kronor samt 500 kronor för tandförlust. 

Nu har jag kommit så långt att jag fått en kostnadsberäkning på sammanlagt 21 250 kronor, avseende totala kostnaden för ett implantat i stället för den tand som N felaktigt extraherade. Jag har kommit fram till att de åtgärder som Käkkirurgen föreslår, sträcker sig över en längre period är komplicerade och smärtsamma samt kräver mycken ”egenvård”. Med tanke mina 85 år vill jag heller inte utsätta mig för allt detta. I stället vill jag få pengarna, 21 250 kronor, i stället för en implantattand. Vidare vill jag få ett rimligt skadestånd för det lidande och allt besvär som åsamkats mig

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Jag tolkar din fråga som att du har varit hos en käkkirurg och fått fel tand extraherad. För detta har du fått ersättning av patientförsäkringen för sveda och värk samt för tandläkarkostnader och för tandförlusten. Du vill nu, istället för att få felet åtgärdat genom implantat, få ekonomisk kompensation.


Dessvärre finns inte detta reglerat i någon lagstiftning. Jag tycker att du har gjort helt rätt som har begärt ersättning från patientförsäkringen. Eftersom du redan har fått skadestånd i form av sveda och värk torde det inte föreligga någon grund för att få ytterligare skadestånd. Du har således redan fått skadestånd för det fel som du åsamkats.

Vad gäller tandimplantatet så tolkar jag det som att du har blivit erbjuden att få felet åtgärdat. Tyvärr är det så att man sällan kan välja åtgärd, utan du har fått ett erbjudande om att rätta till det som har blivit fel.


Om du trots detta, istället vill begära ekonomisk kompensation istället för implantat så kan du vända dig till Patientskadenämnden. Det gör då en objektiv prövning av fallet. Det kostar ingenting och försäkringsbolag följer i regel de beslut som fattas. Jag bifogar en länk till dig här nedan.

https://www.patientskadenamnden.se/


Jag hoppas att det gav dig tillräckligt med svar på din fråga!


Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på tilda.hansson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare.

Du är även välkommen att höra av dig på nytt genom våra betaltjänster eller ordinarie byråverksamhet.

Med vänlig hälsning,

Tilda HanssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skadeståndsrätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000